Vláda určila, kolik se smí pěstovat omamných rostlin

Vláda určila, které rostliny a houby se budou považovat za omamné. Patří mezi ně například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky. Od Nového roku smí lidé beztrestně pěstovat pouze pět takových rostlin. Držet budou moci 40 hub s halucinogenními účinky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

marihuana

marihuana | Foto: Marihuana galery

Kabinet měl také jednat o umělých drogách a jejich povoleném množství. Návrh ale odložil a zabývat se jím bude za dva týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na přípravě návrhu, který měla vláda na stole, se podílel i Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího centra pro drogy.

Vládní nařízení mají upřesnit nový trestní zákoník, který bude účinný od 1. ledna. Doposud držení drog pro vlastní potřebu upravoval pouze interní rozkaz policejního prezidenta, takže nikdo nevěděl, kolik vlastně bylo "větší než malé množství drogy".

Tento okřídlený termín a také terč ironických komentářů v trestním zákoníku už delší dobu komplikuje postup zdejší policie a justice proti drogové scéně.

Přesnější vodítko, kdy už by měl být držitel omamné látky trestně stíhán a kdy se dopouští jen přestupku, mají poskytnout tabulky, které vypracovalo ministerstvo spravedlnosti. Všichni by se tak nově měli řídit stejnými čísly.

"Množství, které je stanoveno nařízením vlády, vychází z úvah o průměrných nebo běžných dávkách pro uživatele," vysvětluje Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího centra pro drogy.

"Je to blanketní norma, která vychází z novelizovaného trestního zákona, a bude to neopomenutelný znak skutkové podstaty konkrétních trestných činů," dodal ve vysílání Radiožurnálu ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. "Z mého pohledu dochází ke zvýšení míry právní jistoty a předvídatelnosti práva ve věcech vymáhání trestných činů na úseku drog," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jakubem Frydrychem (Národní protidrogová centrála) a Tomášem Zábranským (Univerzita Karlova) v Poledních ozvěnách dne Radiožurnálu

Větší množství neznamená liberalizaci

Policie zatím vycházela z orientační tabulky, podle níž má být trestné držení pěti dávek tvrdších drog, například heroinu, po třiceti miligramech. Vládní představa proti tomu působí shovívavěji - údajně se má tolerovat deset až patnáct dávek.

Frydrych ale nový návod za liberálnější rozhodně nepovažuje. "Tato hranice vypovídá pouze o tom, jaké množství bude obligatorně považováno za trestný čin a jaké bude stíháno jako přestupek. Na základní premise našeho práva, že držení jakéhokoliv množství látky, která je zákonem zakázaná, je protiprávní, tato novela nic nemění," zdůraznil.

Co se týče takzvaných měkkých drog, tam má i dál platit dosavadní praxe, mimo jiné trestat držení patnácti gramů sušené marihuany. Na seznamu se objevují i omamné houby, lysohlávky. Trestně stíhán má být ten, kdo bude mít u sebe více než čtyřicet kusů.

"Je to rozšíření seznamu nejčetnějších látek, které jsou zneužívány v České republice, a ten výčet musí být absolutní," zdůvodnil zařazení lysohlávek ředitel Národní protidrogové centrály. Ta podle Frydrycha do debaty odborníků při přípravě nové tabulky přispěla daty, které centrála v rámci Česka shromažďuje, i zkušenostmi z odhalování drogové kriminality.

Psycholog Ivan Douda z nadace Drop in ale upozorňuje na to, že jen represe nic nevyřeší: "Byla by potřeba nejenom jasná kvantifikovaná represe, ale i jakýsi prostor pro policii, státní zástupce a soudce, aby mohli posuzovat společenskou nebezpečnost."

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládním nařízení mluvil na Radiožurnálu psycholog Ivan Douda z nadace Drop in.

Návod lépe rozliší uživatele a dealery

K těm, kteří vítají uvedené změny, patří i Tomáš Zábranský z Centra adiktologie na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Také on stejně jako Frydrych vyzdvihl především zvýšení míry právní jistoty.

"Situace, kdy jeden soud prohlásil, že dva gramy konopí představují množství větší než malé, a druhý soud necelých 80 kilometrů od toho prvního prohlásil, že tři čtvrtě kilogramu je ještě množství větší než malé, protože je pro vlastní potřebu, už nebudou dál možné," podotkl Zábranský.

Přesnější vymezení podle něj umožní i lépe rozlišovat, kdo je prostý uživatel drog a kdo dealer. Nařízení totiž zavádí novinku, která spočívá v tom, že množství látky musí splňovat dva znaky.

"Za prvé její absolutní objem musí dosáhnout nějaké hmotnosti a zároveň musí čistý objem psychotropní látky musí také dosáhnout nějaké hodnoty. A pouze v případě, že jsou splněny oba znaky, tak se jedná o množství větší než malé. Tato nutnost představuje jemnější nástroj, jak obrátit prostředky trestního práva proti těm, kteří páchají více společensky nebezpečné jednání," vysvětlil Zábranský.

Martin Hromádka, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme