Kupte si les a chraňte jej!

10. prosinec 2009

Chcete chránit přírodu? Kupte si kus lesa. Takový recept volí ochránci přírody na Slovensku. Tam se vydal zpravodaj Ľubomír Smatana, aby zjistil více informací o tomto záměru.

Ochránci přírody na Slovensku mají v majetku nyní už přísně chráněná území, která by jinak původní vlastníci mohli vytěžit. První soukromou rezervaci založili před pěti lety, jmenuje se Vlčia a najdete ji v pohoří Čergov na východě Slovenska. Vysokohorské louky na Čergově jsou pusté, odlehlé pohoří turisté ještě pořádně neobjevili. Strážce Luboš Leško zastavil v úzkém sedle a ukazuje místo, kudy přecházejí vlci. Tyto šelmy dali jméno i soukromé rezervaci, kde si ochránci přírody splnili letitý sen. Mohou si konečně dělat, co chtějí a nikdo jim do toho nemluví.
My se v podstatě snažíme chránit les tak, že ho pouze monitorujeme, vlastně tu neděláme vůbec nic.

Rezervace Vlčia má 22 ha a stála přes 3 miliony korun. Ochránci přírody sice neměli peníze, dostali ale nápad. Stromy začali prodávat kus po kusu a daří se jim tak skvěle, že rezervaci dávno zaplatili, říká Luboš Leško.
Například tenhle buk patří finské fotografce, sama si ho vybrala.

Lidé se ke svým stromům vracejí?
Ano, dokonce mají známé, kterým koupi doporučují, v tomto případě přijela celá rodina z Finska vybrat si další strom.

Jsou mezi majiteli stromů také známé osobnosti?
Je jich poměrně dost, jmenujme alespoň např. bývalého českého prezidenta Václava Havla nebo písničkáře Jana Nohavicu.

Duchovním otcem celého podniku je padesátník Juraj Lukáč, náčelník lesnoochranářského sdružení Vlk a také proslulý aktivista, který drásá nervy skoro všem úředníkům v oboru ochrany životního prostředí. Se státem vede stovky soudních sporů. Neprohrává, soukromou rezervaci prosadil.
Slavný Boubínský prales a vůbec chráněná území v České republice, stejně tak i na Slovensku, to jsou oblasti, do nichž člověk od jejich samého vzniku zasahuje. V našich lesích chceme, aby tu lidé mohli chodit - ale beze zbraně, bez chemie, bez auta.

Juraje Lukáče označují protivníci jako extrémistu. U hliněné pece, ve staré chalupě v malé vísce u polských hranic vypadá spíš jako vizionář, ovšem myšlenky má srovnané. Stejně jako jeho manželka Dáša, která se stará o papírování kolem prodeje stromů.

To je tak neskutečně pozitivní práce - nejprve si se zájemcem povídám, jakou má představu, zda se může na místo jít podívat... Dostane mapku, pokud souhlasí, dostane při koupi od nás certifikát, který vypadá mnohem lépe, než vlastnický list z katastru!

Slogan "Kup si svůj strom!" je i vynikající marketingová značka. Řada firem ji už chtěla využít, ovšem Juraj Lukáč zaregistroval ochranou známku a dává povolení pouze stejně smýšlejícím nadšencům.
Je mi divné, že to nikoho ve světě doposud nenapadlo. Já přece nemohu mít nějaký důvěrný vztah k metru čtverečnímu půdy, to je směšné. Ale ke stromu ano - košatému, zlomenému, malému nebo velkému.

Juraj Lukáč a jeho lidé už prosadili vyhlášení tří soukromých rezervací a další si ve Vysokých Tatrách alespoň pronajali. Místo planých řečí šli s kůží na trh a stále rozšiřují území, kde nemají dřevorubci šanci.

Spustit audio