Stát by mohl vracet podnikům DPH za zboží, které jim odběratelé nezaplatili

Komise hospodářské komory a ministerstva financí připravuje návrh, podle kterého by měl mít dodavatel nárok na vrácení DPH, pokud mu jeho odběratel nezaplatil za dodané zboží a soud proti němu zahájil insolvenční řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Komise hledá způsob, jak tuto pomoc podnikům zabezpečit před zneužitím k daňovým únikům. Prezident Hospodářské komory Petr Kužel na příkladu vysvětlil, jak by vracení DPH mohlo fungovat:

"Firma se dostane do insolvence a tím pádem druhá firma, která nedostane finanční prostředky, bude mít v oblasti DPH možnost požádat stát o vrácení. Jedná se o firmy, které se dostanou do insolvence."

"Po vyhodnocení tohoto kroku bychom chtěli pokračovat dál. Pokud firma nedostane zaplacenou fakturu, aby si mohla požádat stát o vrácení svých prostředků a stát si bude tuto příslušnou pohledávku nárokovat u dané firmy," dodal ještě Kužel.

Podle údajů Hospodářské komory se letos od ledna do listopadu zvedl počet úpadků firem v České republice meziročně o třetinu. Podle měření společnosti Czech Credit Bureau bylo letos vyhlášeno dvojnásobně více bankrotů než loni. V absolutním čísle to je 3 543 bankroty. Přitom v listopadu bylo podáno více návrhů na osobní bankrot než na úpadek podniku.

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme