Školské odbory chystají tichý protest

Školští odboráři se chystají na návštěvu Poslanecké sněmovny. Hovoří o tichém protestu. Chtějí, aby byl zachovaný rozpočet pro regionální školství. Ten je totiž seškrtaný víc než o čtyři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učebna. (Ilustrační foto)

Učebna. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Jedná se o prostředky jak na platy, tak i na pomůcky nebo učebnice. Protest je vyvrcholením petiční akce. Do sněmovny přijedou podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka stovky odborářů z jednotlivých regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda školských odborů František Dobšík a náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o financích do školství

"Chceme se na začátku třetího čtení státního rozpočtu schůze Poslanecké sněmovny zeptat, jak budou hlasovat o pozměňovacích návrzích. Chceme je vyzvat, aby pro pozměňovací návrhy, které se týkají platů a dalších výdajů na vzdělávání, hlasovali," řekl Dobšík.

Aby byla podle Dobšíka alespoň zachována úroveň školství, měl by rozpočet uvolnit 3,1 miliardy korun na platy pro zaměstnance regionálního školství a zároveň 220 milionů na učebnice a pomůcky.

Odboráři si ve sněmovně odstojí frontu na takzvané bidýlko. "Kde se můžete dívat, jak probíhá zasedání. Mezitím se potkáme s poslanci a touto formou chceme upozornit na to, že problém v regionálním školství existuje," vysvětlil předseda školských odborů.

Náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger poukázal v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu na to, že původní škrty v resortu byly daleko větší, i ve školství - stejně jako v celé státní sféře - je naplánovaný čtyřprocentní pokles mezd.

"Plat učitele je u nás nízko nastavený, v přepočtu na paritu kupní síly a v porovnání s jinými vysokoškolskými profesemi, proto příští rok není zlomový ani při čtyřprocentním snížení, bohužel je to ale trend dlouhodobý," posteskl si náměstek ministryně.

Klára Bílá, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme