Izrael a Hizballáh vedou souboj tajných služeb

Libanonské hnutí Hizballáh je pro mnohé politiky teroristickou organizací, která za občanské války v osmdesátých letech unášela a vraždila západní cizince a před třemi lety vedla válku s Izraelem. O to více se snaží židovský stát proniknout do nitra organizace skrytými způsoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté Hizballáhu vylepují vlastní plakát

Aktivisté Hizballáhu vylepují vlastní plakát | Foto: Jaromír Janev

"Když tu chtějí pracovat novináři, musejí se nejdřív zeptat Hizballáhu. I kdybys chtěl na ulici mluvit s místními lidmi, půjde s tebou někdo z Hizballáhu. Řekne ti, kam smíš a kam nesmíš. Poslouchá, co ti lidé povídají. Ale tady stejně žijí pouze přívrženci Hizballáhu," říká Alí, řidič, který pracuje pro renomovanou západní televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Břetislav Tureček se vydal točit reportáž do bašty Hizballáhu v jižním Bejrútu.

Do zalidněných ulic jižního Bejrútu měl vzal i přes to, že v kanceláři Hizballáhu leží moje žádost o povolení k práci zatím bezvýsledně.

Právě v době polední modlitby projíždíme kolem hlavní mešity. Bdělí muži s bradkami okamžitě na chodnících zaznamenávají v autě můj mikrofon. Focení by bylo ještě riskantnější.

"Netýká se to jenom cizinců, ale každého, kdo přijde do jižního Bejrútu, tedy i Libanonců. Nikdo tu nesmí fotografovat bez povolení a doprovodu někoho z Hizballáhu. Když chytí někoho bez povolení, vyslýchají ho a samozřejmě mohou vymazat fotografie," upozorňuje Alí.

'Libanon je infiltrovaný izraelskou špionáží'

Hlavní nepřítel Hizballáhu je jasný. Je to Izrael, se kterým má organizace řadu nevyřízených účtů. Za vládu židovského státu se k tomu pochopitelně nikdo vyjadřovat nechce. Přední izraelský odborník na zpravodajské služby Josi Melman jde ale k věci.

"Hizballáh má velmi dobrý důvod ke strachu z izraelské špionáže. Protože Izrael opravdu vede proti Hizballáhu špionážní činnost! Myslím, že nejen Hizballáh, ale celý Libanon je infiltrovaný izraelskou špionáží," tvrdí Melman.

Josi Melman napsal o vyzvědačích židovského státu několik knih. Připomíná, že v uplynulých měsících libanonská bezpečnost pozatýkala sedm desítek lidí podezřelých ze špionáže pro Izrael. Další prý ale zůstávají v terénu. A Hizballáh se proto má čeho obávat - vždyť loni v únoru rozmetala v Sýrii bomba Imáda Mughníju - předního teroristu Hizballáhu.

"Představ si to! Dvojka Hizballáhu, jejich nejvyšší vojenský velitel byl zavražděn! Navíc ten loňský atentát v Damašku byl jasný signál pro Nasralláha. ,Podívej: vyhodili jsme do vzduchu tvého nejbližšího přítele a důvěrníka, který znal všechna tvá tajemství. Kdybychom chtěli, dostali bychom i tebe.' I proto se mimochodem Nasralláh už tři roky ukrývá v bunkru a skoro se neukázal na veřejnosti," vysvětluje Melman.

Organizace vybudovala stát ve státě

Mluví také o šajchovi Hasanu Nasralláhovi, který stojí už sedmnáct let v čele Hizballáhu. Od zmíněné války proti Izraeli se skrývá a těží z toho, že na jihu Libanonu a v jižním Bejrútu si jeho organizace vybudovala stát ve státě. Někteří experti ale upozorňují, že taková hájemství nejsou v nábožensky rozděleném Libanonu nic mimořádného. Patří k nim i Sahar Atrašová, která v Bejrútu pracuje pro renomovanou organizaci International Crisis Group.

"Každý obviňuje Hizballáh, že je to stát ve státě. Když se ale podíváme pořádně, tak uvidíme, že to tak je úplně ve všech komunitách, i u křesťanů, drúzů nebo sunnitských muslimů. Libanonský stát je velmi slabý, a tak si všichni budují své vlastní školy, nemocnice a další sítě. Rozdíl je ale samozřejmě v tom, že Hizballáh má také zbraně, zatímco ostatní skupiny je nemají," říká Atrašová.

Další rozdíl je ale právě v ostražitosti Hizballáhu - nikde jinde v Libanonu jsem si nevšiml, že by nenápadní muži s vysílačkami za pasem sledovali ostřížím zrakem každého cizince na ulici. A slyšel jsem hned o několika turistech a novinářích, kteří se na jihu Bejrútu dostali do problémů.

"Zpravodajská činnost je jako skládačka, jako lego. Netvrdím, že by turisté v jižním Bejrútu dělali špionáž. Ale lidi cestující do Libanonu je možné použít k určitým úkolům. Vyfotografovat něco. Předat někomu zprávu. Nebo někam umístit odposlouchávací zařízení. A tak dál," podotýká k tomu znalec izraelské špionáže Josi Melman.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme