Před 68 lety vyhlásily Spojené státy válku Japonsku

Američané si připomínají začátek války v Pacifiku. Právě 8. prosince 1941 vyhlásil americký Kongres válku Japonsku. Důvodem byl překvapivý a zdrcující útok na americkou tichomořskou flotilu kotvící v přístavu Pearl Harbor na Havaji o den dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hoříccí americké bitevní lodě v Pearl Harbor

Hoříccí americké bitevní lodě v Pearl Harbor | Foto: U.S. National Archives

"Včerejší den, 7. prosinec 1941, je datem, které bude přežívat v hanbě," prohlásil v Kongresu prezident Franklin Delano Roosevelt přesně před 68 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka připomíná výročí začátku války v Pacifiku

Pro Američany byl útok na Pearl Harbor obrovským šokem, který si každý rok připomínají. Na havajském ostrově Oahu tehdy zemřelo přes 2300 Američanů.

Když pomineme vylodění v Normandii, nebyl takový tragický rekord v počtu amerických obětí při překvapivém útoku překonaný až do 11. září 2001.

Prezident Roosevelt zákonodárcům připomínal, že Spojené státy žily s Japonskem v míru a útok byl provedený bez vyhlášení války.

Je ale skutečností, že ekonomické embargo, které Američané na Japonsko uvalili několik měsíců předtím, odřízlo ostrovní zemi od přísunu životně důležitých surovin, především ropy.

Vyhlášení války za osm minut

Vypuknutí války pak bylo podle mnohých historiků otázkou času. Pro Američany v každém případě útok na Pearl Harbor znamenal, že už nemohou zůstat neutrální.

"Žádám Kongres, aby prohlásil, že kvůli nevyprovokovanému, podlému útoku Japonska ze 7. prosince 1941 panuje mezi Spojenými státy a Japonským císařstvím válečný stav," ukončil svůj stručný projev prezident Roosevelt.

O nutnosti takového kroku nemusel zákonodárce ani americkou veřejnost přesvědčovat. Stojí za povšimnutí, že k projevu o vyhlášení války Japonsku potřeboval Roosevelt pouhých osm minut.

Když minulý týden vysvětloval prezident Obama, proč do Afghánistánu posílá dalších třicet tisíc vojáků, mluvil o tom víc než čtyřikrát déle - 34 minut. Asi měl víc co vysvětlovat.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme