Čína nabízí šanci firmám v oblasti ekologicky čistých technologií

Evropsko-čínský obchod by se měl dočkat dalšího povzbuzení. Po listopadovém summitu v čínském Nanjingu dnes začíná další setkání obchodníků v Paříži. Tentokrát se obě strany zaměří na obchod a spolupráci v oblasti ekologicky čistých technologií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční Šanghaj

Noční Šanghaj | Foto: Jakub Kocurek

Právě o ekologicky čisté technologie má totiž Čína vzhledem k závazku snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů až o 45 procent velký zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Alešem Červinkou z agentury Czechtrade pro Rádio Česko

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl zástupce agentury Czechtrade v Šanghaji Aleš Červinka, na jednu stranu patří Čína mezi největší znečišťovatele, na druhou stále častěji deklaruje zájem tento statut změnit.

"Obrovský růst ekonomiky je vykoupen daní, a ta daň je nenávratné poškození ekologie. Vláda s tím musí něco dělat, vyhlašuje pětileté plány a programy na zlepšení ekologie," uvedl Červinka.

Z pohledu evropských producentů ekologicky čistých výrobků a technologií je podle něj čínský trh stále zajímavější, a to především díky vládním projektům.

"Čína v minulém roce vyhlásila stimulační balíček ve výši 576 miliard dolarů a tyto peníze plynou do projektů na infrastrukturu a také na enviromentální projekty," vysvětlil Červinka. Zároveň upozornil na velké rozdíly mezi rozvinutým východem a zaostalým západem země.

Obchodování v Číně - běh na dlouhou trať

Na prvním místě v zájmu Číňanů o "zelené" výrobky a technologie jmenoval Červinka čističky odpadních vod. "Dále se nám objevují poptávky na třídičky odpadů, na spalovny, různé recyklační technologie, větrné elektrárny a technologie pro jaderné elektrárny," doplnil.

V Číně už v oblasti ekologicky čistých výrobků působí i několik českých firem, například Vítkovice, Tedom či DHI. Šance se nabízí i dalším, podle Červinky však není průnik na čínský trh jednoduchý.

"Chce to určitý čas, chce to vynaložit určité peníze na začátku, obrnit se trpělivostí, protože obchodování v Číně je běh na dlouhou trať. Na druhou stranu nabízí se obrovský trh s 1,3 miliardy potenciálních spotřebitelů, existuje i podpora státu pro české exportéry," připomněl zástupce agentury Czechtrade v Šanghaji.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme