Změna klimatu přispívá k zrychlení evoluce u ptáků

Vědci zjistili, že zimní krmení a stále teplejší zimy způsobují u některých ptačích druhů změny tvaru křídel a zobáku. Tvrdí to studie zveřejněná v časopise Current Biology. Ornitology už v 60. letech minulého století zaujala změna migračních tras pěnic, z čehož vědci vyšli. Teď přicházejí se zmíněným výsledkem o biologických změnách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tažní ptáci

tažní ptáci | Foto: Archiv ČRo

"Studie se zabývala pěnicemi černohlavými ze střední Evropy, z jižního Německa a Rakouska, nicméně my tu změnu v migračním chování pozorujeme i u nás," říká Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické a dodává:

"Změna migračních cest určitě souvisí se zimním krmením ptáků, například ve Velké Británii, spolu s probíhající změnou klimatu ve střední Evropě, kde se klima otepluje. Průběh zimy je mírnější, tudíž ptáci jsou, v kombinaci s touto neočekávanou nabídkou potravy, schopni v relativně krátkém období, bavíme se o třiceti generacích, změnit svoje migrační trasy."

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické mluvil na Rádiu Česko o migračních a biologických změnách u stěhovavých ptáků.

Podle Viktory se změnou migračních tras souvisí i biologické změny:

"Migranti, kteří se přesouvají na delší vzdálenosti, mají delší a užší křídla, zatímco u těch, kteří se přesouvají na kratší vzdálenosti, jsou kulatější. Také zobáky se přizpůsobují přijímané potravě."

Jeden z autorů studie řekl, že vědce nejvíce překvapila rychlost těchto změn. Bylo to prý jako kdyby se vám evoluce odehrávala před očima.

"Ano, dalo by se říci, že pozorujeme velmi zkrácenou evoluci," potvrzuje Viktora.

Lenka Buriánková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme