Mozartova hudba pomáhá nedonošeným dětem

Izraelští vědci upozornili na možné pozitivní zdravotní účinky Mozartovy hudby. Mozartovy sklady je podle izraelských odborníků možné použít jako terapeutický prostředek pro nedonošené novorozence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart | Foto: www.muzikus.cz

Hudba Wolfganga Amadea Mozarta totiž zpomaluje jejich metabolismus a nedonošené děti díky tomu rychleji přibývají na váze. Izraelští vědci tento jev popsali v novém čísle časopisu Pediatrics.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu hudby na rozvoj mozku mluvil na Rádiu Česko neurofyziolog František Vyskočil

Skupina vedená Ronit Lubetzkou z telavivské Souraskyho kliniky sledovala 20 předčasně narozených, ale jinak zdravých dětí. Zjistila, že po poslechu deseti až třiceti minut desky s Mozartovými skladbami se metabolismus dětí zpomalil o 13 procent.

Vědci ale přiznávají, že nejsou schopni určit, jestli se příznivý vývoj u dětí váže specificky k Mozartově hudbě nebo k hudbě obecně. Připomenuli v této souvislosti ale i jiné studie, podle kterých se například u dospělých pacientů trpících epilepsií snížila po poslechu Mozartovy hudby četnost záchvatů.

Jak řekl neurofyziolog František Vyskočil z Fyziologického ústavu Akademie věd, vlivem hudby na rozvoj dětského mozku se zabývala řada pracovníků už v 90. letech. Jde o jev známý jako takzvaný Mozartův efekt.

Rock mozku neprospívá

Podle profesora Vyskočila má podobný vliv jako Mozartova hudba i hudba Vivaldiho. Naproti tomu rocková hudba má na mozek spíše zpomalující účinek.

"Předčasně narozená děvčátka opouštějí po terapii Mozartovou nebo Vivaldiho hudbou nemocnici o několik dní dříve. Chlapci reagují o něco hůře, řekl Vyskočil.

Pozitivní účinek této hudby vysvětlil profesor tím, že aktivuje naši mozkovou kůru přesně v těch místech, spojených s pozitivními emočními centry.

Igor Maňour, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme