Neoprávněné tituly může odebírat jen škola nebo ministerstvo školství

Ministerstvo spravedlnosti nemůže odebírat tituly těm, kteří je získali neoprávněně. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala vypracovat šéfka resortu Daniela Kovářová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniela Kovářová

Daniela Kovářová | Foto: Marián Vojtek

Podle ní ale ministerstvo může proti soudcům a státním zástupcům, kteří neoprávněně získali vysokoškolský titul, zahájit kárné řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová o odnímání titulů

"Z analýzy vyplýván že nyní záleží na rozhodnutí konkrétní vysoké školy, nebo ministerstva školství. Jenom tyto subjekty mohou rozhodnout o odnětí vysokoškolského titulu, nebo rozhodnutí o státní zkoušce," řekla Radiožurnálu ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Ministerstvo v tomto směru nechystá žádnou další iniciativu. Podle mluvčího Tomáše Boušky, to záleží na vysoké škole, která titul vydala.

Do druhého čtení

Absolventi vysokých škol by mohli v budoucnu přijít o své tituly podle nových pravidel. Poslanci při prvním projednávání podpořili návrh sociálních demokratů, který stanovuje nová pravidla pro odebrání vysokoškolských titulů.

ČSSD tak reaguje na aféru na plzeňských právech. O odebrání titulu by podle návrhu rozhodovala pětičlenná komise a to nejpozději do pěti let od jeho nabytí. Ministerstvo školství ale nepokládá návrh za kvalitní.

Mezitím komise Západočeské univerzity našla při kontrole dokumentů z plzeňských práv další chyby. Ze 145 držitelů titulu malého doktorátu odhalila nedostatky u třetiny. Bude je dál zkoumat.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme