Írán obvinil Spojené státy z únosu svého jaderného vědce

Spojené státy na jaře unesly íránského jaderného vědce Šahráma Amírího. Tvrdí to dnešní íránský tisk. Vůbec poprvé tak připouští, že Íránec zmizelý při jarní pouti do Saúdské Arábie pracoval na jaderném programu. Dosud to Teherán popíral a psal pouze o ,pohřešovaném poutníkovi'.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Íránci islám neodmítají

Mladí Íránci islám neodmítají | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Šahrám Amírí se jádrem zabýval na prestižní technické univerzitě. V červnu se po něm slehla zem při pouti do Mekky. Jak teď prohlásil mluvčí íránské diplomacie Rámín Mehmánparast, jaderného vědce prý zadržela saúdskoarabská bezpečnost a předala ho Američanům.

Blízkovýchodní média spekulují, že právě Amírí mohl Američany upozornit na utajovaný závod na obohacování uranu u Kommu. O něm se světová veřejnost dozvěděla teprve v září, tedy několik let po zahájení výstavby.

V uplynulých letech se na Západ dostalo několik Íránců obeznámených se supertajnými projekty. Není jasné, nakolik šlo o únosy a nakolik o dobrovolný exil.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme