Čína kritizuje západní země za pomalé snižování emisí

Čína na klimatickém summitu v Kodani kritizovala vyspělé západní státy. Ty podle ní snižují emise skleníkových plynů příliš pomalu. Podle vedoucího čínské delegace Su Weje jsou cíle, které si stanovily USA, EU a Japonsko, nedostatečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Zp

Nesouhlas vyvolal také dánský návrh závěrečného dokumentu, který počítá s tím, že se emise do roku 2050 sníží o polovinu oproti roku 1990. Tento závazek Dánsko ale v devítistránkovém dokumentu nijak dál nespecifikovalo, ani neupřesnilo jeho finanční nároky.

Podle čínských vědců jsou výkyvy teplot normální

Čína v současnosti vypouští nejvíce skleníkových plynů na světě. Mnozí její experti - na rozdíl od účastníků kodaňské konference - považují oteplování planety za přirozené. Vycházejí přitom z měření teplot v průběhu 4 tisíc let historie Říše středu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory čínských vědců zaznamenal asijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

V roce 1500 před naším letopočtem, za vlády dynastie Šang, byla průměrná roční teplota těsně nad 11 stupni Celsia. Kolem roku 800 před Kristem už ale jen osm stupňů.

O dalších 500 let později průměrná teplota už zase stoupla na 9,5 stupně, aby v roce 1200 našeho letopočtu, v době panování dynastie Sung, klesla až na 7,5 stupně.

Měření pochází z údolí Žluté řeky a je výjimečně přesné. Pro císařské úředníky byly totiž tyto informace klíčové. Číňané tak vždy věděli, kdy budou moci zasít a kdy naopak sklízet úrodu.

A z těchto údajů dnes vychází i zástupce ředitele Mezinárodního klimatického centra čínské akademie věd Sie Čeng-chuej, podle kterého se prudké výkyvy teplot vždy po čase stabilizovaly.

,Oteplování planety Číně pomůže'

A jak dodává, současné oteplování naopak Číně pomůže. A čím dříve podle něho teploty stoupnou, tím lépe. Bude totiž možné kultivovat mnohem více půdy v oblastech, kde je nyní chladněji, třeba ve Vnitřním Mongolsku. Teplejší vzduch nad oceány pak zase přinese více srážek, což opět pomůže vyšší úrodě.

Historik Wang C'-ťin zabývající se životním prostředím pak dokonce tvrdí, že existuje souvislost mezi počasím a postavením i mocí Číny. Když prý bylo chladněji, zemědělcům se nedařilo a Říše středu se nedokázala bránit nájezdům cizích vojsk.

Jak doslova říká, vyšší teploty nebudou znamenat návrat slonů, ale opět se začne v údolí Žluté řeky pěstovat rýže a bambus a provincie, kde lidé kvůli extrémním podmínkám nemohou žít, se stanou obyvatelné.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme