Kameník: V magistrátní komisi k Opencard by měli být experti, ne politici

Primátor Pavel Bém včera poprvé přiznal, že Praha při projektu Opencard chybovala. Karta měla Pražanům sloužit jako tramvajenka, mělo s ní být možné zaplatit parkování nebo vstup na některé kulturní akce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Marián Vojtek

Nezávislý audit ale prokázal, že náklady na Opencard přesáhly 880 milionů a řada smluv byla velmi nevýhodná. Magistrát proto jmenoval komisi, která by měla současný stav projektu vyřešit.

V ní ale budou i lidé, kteří byli zmiňováni v souvislosti s možnou odpovědností za ztrátový projekt - primátor Pavel Bém a jeho náměstek Rudolf Blažek. S nimi v komisi zasednou zastupitelé ze všech politických stran na magistrátu.

Za "přinejmenším nevhodné" považuje takovéto složení magistrátní komise Martin Kameník z občanského sdružení Oživení, které se zabývá systematickým odhalováním střetu zájmů a korupce ve veřejné správě a zvyšováním transparentnosti veřejného sektoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politici budou kontrolovat sami sebe. Rozhovor s Martinem Kameníkem ve Světě o deváté na Rádiu Česko

"Tito politici vlastně budou kontrolovat sami sebe," upozornil v rozhovoru pro Rádio Česko a dodal, že kontrolní závěry v tomto případě asi nebudou příliš objektivní.

"Samozřejmě v té komisi by měli být hlavně nezávislí experti, kteří by byli schopni s odstupem a co nejvíce objektivně posoudit celý projekt, jeho další udržitelnost, případně systémové chyby. Mohli by z toho mít nějaký relevantní závěr, který by byl použitelný," řekl Martin Kameník.

Pražský magistrát by podle jeho názoru měl za pochybení v projektu Opencard vyvodit osobní odpovědnost a do budoucna změnit rozhodovací systém tak, aby nemohly být schvalovány projekty, které se později ukáží jako velmi nevýhodné pro město.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme