Legendární stavebnice Merkur ovládla Muzeum hlavního města Prahy

V Muzeu hlavního města Prahy je ode dneška k vidění výstava věnovaná stavebnici Merkur. Děrované plíšky spojované šroubky a matičkami přežily v nezměněné podobě od 20. let minulého století až do současnosti a vyrůstaly na nich celé generace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběratel starých stavebnic a stavitel z Merkura Jiří Mládek

Sběratel starých stavebnic a stavitel z Merkura Jiří Mládek

Jedinečná výstava Merkuru nabízí více než stovku exponátů. K největším patří osm metrů dlouhá kopie vyšehradského železničního mostu nebo dva metry vysoká Petřínská věž a jen o něco menší Eiffelovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se sběratelem Jiřím Mládkem pro Rádio Česko

Z Merkuru se totiž dá postavit úplně všechno, jak říká jeho obdivovatel a propagátor Jiří Mládek.

Přiblížil také dva nejstarší exponáty: "Je to kolotoč a tkalcovský stav. Oba jsou z roku 1930, postavil je pan Jaroslav Vancl, vynálezce Merkuru, pro ryze reklamní účely."

Velkou část výstavy tvoří právě sbírka modelů a stavebnic Jiřího Mládka, který Merkuru zasvětil skoro polovinu života. Jeho samotného ale nejvíce nadchl 30 let starý model traktoru, který coby třináctiletý kluk postavil Martin Nedvěd z Plzně.

"Má naprosto funkční převodovku, kromě uzávěrky diferenciálu, navijáku a zpátečky dokáže traktor ovládat radlici. Z toho by si téměř mohli brát příklad konstruktéři," popisuje Mládek unikátní model.

Na výstavě je možné si pohrát

Už na vernisáži bylo jasné, že srdce kluků tady doslova plesají a že z dospělých mužů se tu kluci znovu stávají. I pro ty, kteří se chtějí vrátit do dětských let, je na výstavě k dispozici herna, kam se najednou vejde dvacet až třicet dětí.

Merkur je zkrátka fenomén, kterému čas nijak neubral na atraktivitě. "Svým nadčasovým pojetím má stále co říct. To, co se dá postavit ze stavebnice Merkur, tak to žádný jiný podobný produkt neposkytne," dodává Jiří Mládek.

Výstava v Muzeu hlavního města Prahy potrvá do konce února. A kromě samotných exponátů se na ní můžete dozvědět spoustu zajímavých informací. Třeba to, že s pomocí Merkuru sestavil profesor Otto Wichterle první přístroj na výrobu kontaktních čoček.

Martin Hromádka, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme