Ve sněmovně vrcholí boj o rozpočet, Janota hrozí demisí

Poslanci začali po celodenní diskuzi hlasovat o definitivní podobě státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem téměř 163 miliardy korun. Levice má připravené pozměňovací návrhy na přesun peněz mezi kapitolami rozpočtu zhruba za 12 miliard korun. Pravice je proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci nejprve hlasují zvlášť o jednotlivých návrzích. O státním rozpočtu jako celku budou rozhodovat nakonec. Ministr financí Eduard Janota pohrozil, že pokud by návrh neprošel, podá demisi.

Premiér Jan Fischer při projednávání ve sněmovně zdůraznil, že vláda, která navrhla rozpočet se schodkem pět celé tři desetiny miliardy korun, souhlasí jen s navýšením prostředků na sociální služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer v Poslanecké sněmovně o státním rozpočtu na rok 2010

"K jiným návrhům na změny bude stanovisko vlády negativní. Změny, které vláda a já osobně můžeme přijmout, musí být v každém případě změny v rámci schváleného deficitu. S čím nemůžeme principiálně souhlasit, je skryté zvyšování deficitu. A bohužel, i takové návrhy byly ve druhém čtení vzneseny," varoval premiér.

Převod zhruba sedmi miliard korun na platy státních zaměstnanců, kteří souběžně s jednáním manifestují v ulicích Prahy, ministr financí Eduard Janota nepodporuje. Podle něj si rozpočet s vysokým deficitem nemůže dovolit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v Poslanecké sněmovně o státním rozpočtu na rok 2010

"Tento návrh nepodporuji, souvisí s kontextem řešení problémů tak, jak jsou v této oblasti řešeny v podnikatelské sféře. Že do značné míry souvisí s tím, že jsme nevalorizovali důchody. Nemyslím si, že kvůli tomu hrozí kolaps státní správy. Myslím si, že jde o fiktivní, účelové, vykonstruované fráze. Zaměstnanci veřejné správy jsou v kontextu současné situace relativně lépe," tvrdí ministr.

Názory politiků jsou v ostrém rozporu

Změny připravené ČSSD jsou v objemu necelých dvanácti miliard korun. Podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka měla vláda peníze na tyto výdaje najít už dřív.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Jiří Schwarz v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o státním rozpočtu na rok 2010

"Když jsme projednávali takzvaný Janotův balíček, vyzvala většina členů Poslanecké sněmovny vládu, aby nalezla pro tyto změny potřebné finanční zdroje. Nic se nestalo! Proto přicházíme s těmito návrhy. Jsem přesvědčený, že výsledkem jednání Poslanecké sněmovny bude přijetí státního rozpočtu na příští rok, rozpočtu pravdivého a spravedlivého pro občany a v každém případě dobrého pro republiku," zdůrazňuje předseda ČSSD.

Občanská demokratická strana pohrozila, že pokud se ČSSD podaří návrhy prosadit, pro rozpočet ve výsledku ruce nezvednou. Poslanci ODS se rozhodnou těsně před hlasováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopolední jednání Poslanecké sněmovny o rozpočtu České republiky na rok 2010 shrnula ve vysílání Rádia Česko redaktorka Milada Richterová

Naopak KSČM zvedne ruce pro připravené změny, pro rozpočet jako celek ne. Jak řekl Radiožurnálu předseda strany Vojtěch Filip, nepodpoří ani když projdou jejich návrhy na navýšení dotace pro zemědělce, podporu zachování úrovně platů státních zaměstnanců a posílení kapitoly školství.

"Státní rozpočet je protirůstový, neřeší krizi v České republice. KSČM už odmítla i takzvaný Janotův balíček. Podpoříme naše, vlastní pozměňovací návrhy, případně návrhy, které vedou stejným směrem, jako návrhy naše. V závěrečném hlasování nemáme v úmyslu v žádném případě rozpočet podpořit. Za rozpočet je zodpovědná ta vládní koalice, která jí podpořila, tedy ODS, ČSSD, ale i Strana zelených a TOP 09."

Děkan VŠE: Každá desetina procenta může být velkým problémem

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Jiří Schwarz uvedl v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu, že v delším období by se přesuny peněz ve státním rozpočtu projevily vyšším schodkem, tedy není to žádné řešení.

"Každá desetina procenta může být velkým problémem, protože Česká republika není Spojenými státy, ani Anglií, ani Německem, to znamená, že má omezený přístup k úvěrům. České republice prostě nepůjčí. České obligace nejsou tak validní jako jmenovaných zemí," varoval děkan NF VŠE.

Také ředitel oddělení konzultingu společnosti Deloitte, bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer si myslí, že navrhované změny jsou pro rozpočet nepřijatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer na Rádiu Česko

"Pan ministr má pravdu, že většina navrhovaných změn jde na úkor skrytého deficitu. To co se odehrává v parlamentu je na úrovni velmi nezodpovědného účetního triku," řekl Niedermayer.

Igor Maňour, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme