Ministr Janota chce prověřit reálnost předvolebních slibů

Ministr financí chce prověřit předvolební sliby politických stran. Eduard Janota chce vyčíslit, nakolik jsou sliby zvyšování platů nebo rušení daní z příjmu fyzických osob, které patrně zazní během předvolební kampaně, splnitelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Politické strany, až na TOP 09, se podle dnešních Lidových novin auditu ekonomických programů brání. Tvrdí, že by na prověrku přistoupily, pokud by ji prováděli nezávislí experti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz na Rádiu Česko

Také podle děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiřího Schwarze není ministerstvo financí tím správným orgánem, který by to měl dělat.

"Prověrku politických programů by někdo měl dělat, ne ovšem ministerstvo financí, protože by se jednalo o konflikt zájmů. Náměstci v současné vládě byli politicky jmenováni, jsou to tedy zástupci politických stran. Tím by to hodnocení bylo mimořádně poškozeno," vysvětlil Schwarz.

Děkan se domnívá, že by hodnocení měla vypracovat nestátní organizace. "Na Slovensku to například před osmi lety udělala nadace F.A. Hajeka a udělala to velmi dobře. U nás by to mohl být například Liberální institut," uvedl Schwarz.

Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme