České státní hrady a zámky jsou v exekuci

Některé z nejproslulejších českých hradů a zámků včetně Karlštejna a Hluboké jsou v exekuci. Informovali o tom dnes Lidové noviny. Exekuce na tyto a desítky dalších objektů Národního památkového ústavu byla vyhlášena už na jaře, kvůli vcelku banálnímu sporu o pronájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn (Střední Čechy - západ - 02)

Hrad Karlštejn (Střední Čechy - západ - 02) | Foto: CzechTourism

Exekuci se bohužel památkářům dosud nepodařilo formálně zrušit a předběžné opatření jim tak komplikuje provoz, žádosti o dotace nebo převody nemovitostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O exekuci státních hradů a zámků mluvili v Radiofóru Luděk Nezmar ze společnosti Protokol Service a Jana Tvrdková, prezidentka Exekutorské komory ČR.

Problém vznikl už v roce 2006, kdy se dostal Národní památkový ústav do sporu s firmou Protokol Service o pronájem zahrad na Pražském hradě. Soud ale až letos v březnu vydal předběžné opatření, podle kterého nemohou památkáři s Ledeburskou zahradou nakládat. Protokol Service potom požádala o vymožení exekucí, soud jí vyhověl a u majetku Národního památkového ústavu v katastru zanesl nařízení exekuce.

"My jsme požádali o to, aby na základě předběžného rozhodnutí soudu Národní památkový ústav umožnil realizovat práva z nájemní smlouvy," hájí se Luděk Nezmar ze společnosti Protokol Service, který zároveň tvrdí, že netušil, že bude exekuce tak rozsáhlá.

Firma, která o exekuční nařízení požádala ale odpoledne zopakovala, že je v právu a že v celé věci pochybili památkáři. "My jsme připraveni okamžitě jednat. Naším cílem není blokovat památky, ale najít řešení. K tomu jsou ale potřeba dva a toho bohužel Národní památkový ústav v tuto chvíli není schopen," řekl Luděk Nezmar.

I přestože státu nehrozí, že by o památky přišel, památkářům soudní nařízení velmi komplikuje práci. "Podáváme žádosti do různých dotačních titulů, do integrovaných operačních programů, které mají pomoci restaurování a obnově památek. Jednou z podmínek těch žádostí je, že nesmí být žádná zátěž na majetku žadatelů a bohužel exekuce je brána jako zátěž," vysvětluje mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová.

Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme