Odmítnutí očkování je nezodpovědné, varují odborníci

Česko už má 34 potvrzených obětí prasečí chřipky. Za poslední týden jich přibylo 12. Někteří z nich neměli žádnou jinou nemoc než pandemickou chřipku. Podle resortu zdravotnictví je odmítnutí očkování nezodpovědné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

105 nových případů infekce prasečí chřipkou za poslední týden hlásí ministerstvo zdravotnictví. Potvrzených nemocných je nyní celkem necelých tisíc. Vzhledem k tomu, že se přítomnost viru testuje jen u závažných případů, může být ale podle odborníků nakažených mnohonásobně více.

Česká republika nakoupila vakcíny pro přibližně desetinu populace, řada lidí včetně zdravotníků však očkování odmítá. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula tvrdí, že je to nezodpovědné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odmítnutí očkování proti viru H1N1 označil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula za nezodpovědné.

"Bohužel v poslední době došlo k nárůstu případů úmrtí a máme i dva případy kolem třiceti let, u nichž nebylo naprosto žádné jiné onemocnění. My jednoznačně v indikovaných kategoriích doporučujeme stále očkování," uvedl Prymula.

Většina z 34 lidí, kteří nákaze podlehli, měla jiné závažné onemocnění. Léčili se například s chronickou srdeční nebo plicní chorobou či na leukémii. U šesti pacientů ale žádná další diagnóza nevyskytovala, další čtyři zemřelí byli pouze obézní.

Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme