Sliby USA před klimatickým summitem nestačí, říká Čína

Čína vyzývá Spojené státy, aby omezily emise skleníkových plynů ještě více než doposud. Obě země jich přitom do atmosféry vypouštějí nejvíc. Celkem jsou zodpovědné za čtyřicet procent celosvětových emisí. Hlavně na čínském a americkém stanovisku přitom záleží, jestli kodaňský summit skončí dohodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference OSN o změnách klimatu

Konference OSN o změnách klimatu | Foto: Klimatická konference, Kodaň

Barack Obama musí slíbit víc, než doposud a Čína pak nebude blokovat dohodu. Vyplývá to z prohlášení jednoho z hlavních zástupců Číny na kodaňské konferenci Sie Čen-chua. Na stole by tak zůstal jeden z požadavků vyspělých zemí: tedy vypouštět v roce 2050 na celé Zeměkouli jen polovinu skleníkových plynů.

Poradci amerického prezidenta Obamy přitom slibují, že Spojené státy půjdou v Kodani příkladem. Číně ovšem nestačí ani evropské závazky, které jdou zatím nejdál.

Chudé země, zvlášť ty, které globální oteplování ohrožuje nejvíce, dnes také rozezlila údajná pracovní verze závěrečného dokumentu, která unikla z jedné pracovní skupiny. Dává totiž podle nich větší moc v klimatických jednáních bohatým zemím. Dánsko, které konferenci hostí, ale odmítá, že by šlo o návrh finální dohody.

Igor Maňour, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme