Rozpočet prošel. Levice prosadila miliardy navíc

Poslanci schválili státní rozpočet na příští rok. Levici se přes nesouhlas vlády a pravicových zákonodárců podařilo přidat miliardy na platy státních zaměstnanců a na platby zemědělcům. Premiér Jan Fischer ještě před konečným hlasováním prohlásil, že poslanci ČSSD a KSČM schválenými pozměňovacími návrhy rozbořili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota  a premiér Jan Fischer

Ministr financí Eduard Janota a premiér Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Česko má rozpočet na příští rok. Rozhodlo o tom 81 poslanců. Kromě sociálních demokratů pro něj hlasovalo 5 lidovců, zelení a několik nezařazených poslanců. Přes nesouhlas vlády přidali miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům tak, jak navrhovala levice.

Poslanci ODS vytáhli karty z hlasovacího zařízení, což mělo stejný význam, jako kdyby odešli ze sálu. Snížili tím potřebný počet hlasů pro prosazení rozpočtu na 58. Poslanci hlásící se k TOP 09 hlasovali proti. Premiér Jan Fischer s podobou rozpočtu nesouhlasí, ale je podle něho lepší než rozpočtové provizorium.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer s podobou rozpočtu nesouhlasí

"Česká republika má schválený rozpočet, ale jde do roku 2010 s mnoha palčivými problémy ve veřejných financích, které jsem předpokládal, že bychom přijetím vládního návrhu tak, jak byl připraven, mohli výrazně snížit," prohlásil premiér Jan Fischer.

Fischer upozornil, že schodek se teď může přiblížit pěti celým sedmi desetinám procenta HDP. To je podle premiéra velmi vážné. Místopředseda ODS Petr Nečas připustil, že by jeho strana mohla stáhnout ministry, které do Fischerovy vlády nominovala.

"Ani vláda ani ODS se nemůže po tomto dnu tvářit, že se nic nestalo. Vláda neuhájila ani výši deficitu veřejných financí ani Janotův balíček. Toto musí vést k nějakým závěrům jak vládu, tak občanské demokraty," řekl Nečas.

Navýšení schodku, nebo titěrné změny?

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek nesouhlasí s tím, že jde o navýšení schodku

Stanovisko ODS, že se navyšuje schodek rozpočtu, předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítá: "Pokud jde o tyto změny, s kterými jsme přišli, tak představují zhruba 1 procento z celkových výdajů státního rozpočtu. Čili z hlediska objemu se jedná vlastně o změny, které jsou velmi titěrné."

"My jsme vyslechli se zájmem pana premiéra. Myslím, že důležité bylo, že poslanci Občanské demokratické strany pochopili, že je důležité, aby země měla rozpočet, a já to velice oceňuji," poznamenal Paroubek.

Peníze na dálnice nebudou

Peníze na mzdy státních zaměstnanců se přesunou z Fondu dopravní infrastruktury. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky je to citelná ztráta a zastavit se bude muset celá řada významných dopravních staveb.

"Budeme muset sáhnout na okruh kolem Prahy, dotčena bude také dálnice D47 mezi Bohumínem a státní hranicí s Polskem, postižen bude vnitřní okruh v Brně, dotkne se to také celé řady železničních staveb," řekl Hanzelka.

Milan Kopp, Igor Maňour, Jana Zemanová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme