EU chce dát miliardy rozvojovým zemím na ekologii

Evropská unie se chystá dát chudším zemím na boj se změnami klimatu 7 miliard eur, tedy asi 180 miliard korun. Česko asi žádné peníze navíc neposkytne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovce

Ledovce | Foto: www.astro.noa.gr

Peníze na boj se změnami klimatu - to je hlavní téma dnešní a zítřejší schůzky lídrů Evropské unie. Sedmadvacítka se zavázala, že chudšímu světu pomůže s financováním opatření, která mají globálnímu oteplování čelit.

Členské státy se ale dlouho nemohly domluvit, kolik peněz dají. Švédské předsednictví teď navrhuje, aby Unie poskytla 7 miliard eur, tedy asi 180 miliard korun. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený diplomatický zdroj.

Tyhle peníze má chudší svět použít na okamžitý boj se změnami klimatu pro příští 3 roky. Příspěvky jednotlivých členů Unie mají být dobrovolné. To vychází vstříc Česku a dalším novým členským zemím.

Podle diplomatů Česko asi žádné peníze navíc nedá. Pomoc rozvojovým zemím v boji s klimatickými změnami ale zdaleka nekončí: podle Evropské komise bude muset Evropa chudému světu po roce 2012 poskytnout další desítky miliard eur.

Na tom se ale sedmadvacítka zatím nedokázala dohodnout.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme