Atmosféru klimatické konference narušil únik návrhu závěrečného dokumentu

V Kodani pokračuje světová konference o klimatu. Čtvrtý den se ostře debatovalo o dvanácti stranách závěrečného prohlášení. Důvodem sporu se stal návrh, že by svět měl do roku 2050 snížit o polovinu emise skleníkových plynů, přičemž z 80 procent by se na tom podílely rozvojové země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Zp

Yvo de Boer, který vede jednání za OSN, uklidňoval delegáty, že nejde o oficiální dokument. Skupina amerických zákonodárců označila navržený rozsah omezení emisí za zbytečně tvrdý. Naopak americká vládní delegace se údajně chystá přijet do Kodaně s údajně nadějným závazkem.

Rozvojové země z pracovního textu, který unikl do médií, vyvodily, že je bohaté země chtěly vyšachovat z rozhodování o budoucí klimatické politice. Obvinily vyspělé státy z nového kolonialismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtý den světové konference o klimatu se ostře debatovalo o dvanácti stranách údajného závěrečného prohlášení. Rádiu Česko se z Kodaně přihlásil zpravodaj David Koubek.

"Například šéf súdánské delegace, který vystoupil za skupinu 132 rozvojových zemí G77, mluvil doslova o pošlapání principu transparentnosti, protože podle něj obchází současné mechanizmy vyjednávání o klimatických změnách a klimatické politice OSN a dává větší moc vyspělým zemím," přiblížil na Rádiu Česko zpravodaj ČRo David Koubek, který je v Kodani.

Situaci se snažil uklidnit šéf sekretariátu OSN pro změny na klimatu Yvo de Boer. Uvedl, že dokument je to pouze pracovní verze. "I další postavy konference uklidňovaly atmosféru. Například v televizním vystoupení i bývalý americký viceprezident Al Gore," uvedl Koubek.

Čína kritizuje vyspělé země

Čína kritizuje vyspělé země za to, že jejich plánované redukce emisí jsou příliš malé. Vyzvala Spojené státy, aby omezily emise skleníkových plynů více než dosud. Konkrétní čísla čínská delegace ale nesdělila.

"Každopádně cílem 17procentního snížení emisí skleníkových plynů Spojenými státy do roku 2020 - jde ovšem o snížení oproti stavu v roce 2005, tedy ne proti roku 1990, který používá v jednáních OSN. A Číně se to zdá málo," přiblížil Koubek.

Na druhou stranu Čína se podle něj zase odmítá zavázat ke konkrétním omezováním emisí v absolutním vyjádření. "Oznámila , že do roku 2020 sníží závislost své ekonomiky na uhlíku o 45 procent. To znamená, že bude snižovat emise, ale jen v závislosti na HDP," přiblížil zpravodaj.

Na konferenci zatím nejsou ministři, natož hlavy států. Takže se zatím spíš vymezují pozice jednotlivých skupin zemí. Unijní ministři se dnes mají v Bruselu poradit, kolik přispějí jednotlivé členské státy na boj se změnami klimatu.

"Dnes jsou na programu neformální jednání jednotlivých států. Celý den pak budou delegace jednotlivých skupin zemí vystupovat s dílčími stanovisky," přiblížil Koubek.

David Koubek, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme