Zemědělci zablokovali dvě mlékárny kvůli výkupním cenám mléka

Farmáři zablokovali dvě mlékárny v Městečku Trnávka na Svitavsku a v Olešnici na Blanensku. Protestovali tak proti nízkým výkupním cenám mléka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Ty se nyní pohybují kolem šesti korun a padesáti haléřů za litr. Hranice pro přežití chovů dojnic je přitom podle šéfa blanenské agrární komory Kamila Vystavěla o korunu vyšší.

"Já osobně tvrdím, protože jsme v Evropské unii, měla by cena být srovnaná a podobná v celé Unii. Cena v Unii je dnes někde kolem 0,3 až 0,33 euro za litr. Když to vynásobíme pětadvaceti korunami, tak je to skutečně 7,50 až osmi korunách. Takže máme za to, že o tuto cenu je potřeba si říct a máme ji dostat," shrnul Vystavěl.

Poslední protesty kvůli výkupním cenám se konaly na konci října. Farmáři tehdy vylévali stovky tisíc litrů mléka do polí. Protesty ale očekávání chovatelů dojnic nakonec nenaplnily, a proto přišly na řadu další akce.

Michal Záboj, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme