Senát rozhoduje o odškodnění obětí okupace z roku 1968

Všechny oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 se zřejmě dočkají spravedlivého odškodnění. Už dříve o tom na popud senátorů rozhodli poslanci, dnes příslušnou novelu projednává horní komora Parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Novela má napravit stav, kdy je odškodnění upíráno lidem, kteří už dostali určitou finanční satisfakci podle komunistických norem. Minulý režim jim totiž přiznával daleko nižší částky.

"My teď novelizujeme zákon o odškodnění obětí okupace, který byl přijat v roce 2005 a měl právě hříchy z minulosti vyřešit. Ale byla v něm zásadní chyba - ti, kteří byli někdy v minulosti odškodněni podle tehdejšího komunistického občanského zákoníku, neměli další nárok na odškodnění. My to teď napravujeme," řekl Rádiu Česko místopředseda horní komory za ODS Jiří Liška, který je zároveň spoluautor předlohy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátní novelu zákona o odškodnění obětí okupace Československa v roce 1968 přiblížil na Rádiu Česko místopředseda horní komory za ODS Jiří Liška, který je spoluautor předlohy.

Pokud bude norma schválena, odešle stát na účty obětí nebo jejich rodin několik desítek milionů korun. "150 tisíc dostanou jako náhradu za smrt, 70 tisíc za vážné poškození zdraví a 30 tisíc za menší poškození. Pokud už někdo něco dostal, tak se od těchto stanovených částek odečítá," uvedl Liška s tím, že v morální rovině už k odškodnění podle něj došlo jiným způsobem.

Odškodnění se podle Lišky bude týkat zhruba 600 lidí. Vláda dříve na kompenzace vyčlenila zhruba čtvrt miliardy korun. Dosud bylo vyplaceno kolem 5 milionů korun.

"Z toho jasně vyplývá, že většina lidí neměla šanci se k odškodnění dopracovat. Dnes se odhaduje, že vyplacené částky či dorovnání by se mohly pohybovat mezi 15 až 20 miliony korun," řekl Liška Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme