Amnesty International tvrdě kritizuje stav lidských práv v Íránu

Situace na poli lidských práv je v Íránu nejhorší za posledních dvacet let. Takovou kritiku obsahuje čerstvá zpráva, kterou vydala mezinárodní organizace Amnesty International. Na neblahém vývoji v islámské republice se podle ní podepsaly represe vůči účastníkům protestů proti výsledku červnových prezidentských voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Podle Amnesty International docházelo k mučení, znásilňování a nezákonným popravám. Íránský režim sice některá pochybení připustil, vyšetřování ale podle ochránců lidských práv slouží spíš k zakrytí skutečné viny, než k objasnění těchto případů.

Amnesty International vyzvala íránského vůdce ájatolláha Chámeneího, aby do země vpustil zpravodaje OSN pro lidská práva. Teherán prý má také okamžitě zastavit popravy odsouzených aktivistů.

Írán kritiku odmítá s tím, že opozice a zahraniční vlády cíleně nepokoje podněcovaly. Demonstranti se často dopouštěli násilí a ničení majetku a pořádkové síly měly podle Teheránu povinnost proti nim zasáhnout.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme