Obce nedostanou od MF plnou výši daní z nemovitostí, starostové o tom neví

Města a obce nemohou letos počítat s tím, že jim bude vyplacena plná výše daní z nemovitostí. Ministerstvo financí si tak vykompenzuje přeplatek, který vznikl na začátku letošního roku z přerozdělování daňových výnosů místním samosprávám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Jana Zikla z ministerstva financí bude daň z nemovitostí městům a obcím zkrácena celkem o čtyři až pět miliard korun.

"My jsme vyplatili víc, než na co mají obce nárok. A z toho důvodu, protože ministerstvo financí spravuje nebo finanční úřady spravují i daň z nemovitosti, tak přeplatek kompenzují na dani z nemovitosti," uvedl Zikl.

Většina starostů měst a obcí o tomto kroku ministerstva neví a s daní z nemovitostí počítá v plné výši. Je to totiž jediná daň, kterou si mohou sami vypočítat.

"Jako partner, samospráva a státní správa bychom měli být aspoň informovaní přes příslušný finanční úřad, že daňový výnos nám nebude doplácen celý. Tak, abychom s tím počítali. Doteďka jsem o tom nevěděl, až teď od vás, a jsem z toho teda zděšen," řekl Radiožurnálu starosta obce Chlumčany na jihu Plzeňska Jiří Kučera,

Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme