Schválený rozpočet na příští rok kritizují ekonomové

Schválený státní rozpočet na příští rok kritizují jak ekonomové, tak prezident Václav Klaus. Schodek ve výši 163 miliard je podle něj příliš vysoký. Reálný deficit ale může být ještě vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Ekonomům vadí hlavně struktura rozpočtu, která v sobě nese riziko zvýšení deficitu státních financí. Zároveň zrychlí růst státního dluhu. Stát bude mít vyšší výdaje, bude málo spořit a jeho příjmy neporostou dostatečně.

Úpravy rozpočtu, jak je prosadily ČSSD a KSČM, úhrnem činí asi 12 miliard korun. Jde o dotace na sociální služby, přímé platby zemědělcům a platy státních zaměstnanců. Úspory, které navrhoval ministr financí Eduard Janota, poslanci odmítli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je poslanci schválený státní rozpočet důvodem k obavám z přílišného zadlužování? Hosty Poledních ozvěn Rž byli místopředseda ČSSD, předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka a místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek.

"Veškeré věci, které zbyly z Janotova balíčku jdou na vrub vyššího zdanění. Hlavní úsporné kroky, jako například pokles mezd ve státní správě, nakonec ve třetím rozpočtovém čtení neprošly," lituje ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Podle Jana Procházky ze společnosti Cyrrus poslanci neodpovědně zvyšují zadlužení státu. "Včerejší schvalování rozpočtu bylo pro mě mimořádným vystřízlivěním a pokračováním politické deziluze posledních let. Nám Čechům není pomoci, máme politiky jaké si zasloužíme," uvedl.

ČSSD: Naše návrhy nezvyšují státní dluh

Sociální demokraté ale tvrdí, že jejich návrhy nezvyšují státní dluh. Stínový ministr financí této strany Bohuslav Sobotka má za to, že vláda má ještě rezervy na příjmové straně.

"Přesunuli jsme prostředky, které vláda může z velké části postrádat. A v příštím roce má vláda na příjmové straně výrazný daňový polštář díky tomu, že nedošlo ke snížení DPH. Vláda má navíc také k dispozici vládní rozpočtovou rezervu ve výši 3,5 miliardy korun," uvedl v Poledních ozvěnách Sobotka.

Kalousek: Schválený rozpočet je špatný

Proti rozpočtu hlasovali poslanci z TOP 09. Podle místopředsedy Miroslava Kalouska mohla vláda rozpočet přepracovat během týdne a poslanci by ho mohli schvalovat ještě uprostřed vánočních svátků. Takto schválený rozpočet je podle něj špatný.

"Samozřejmě, že to je hrůza, že to je zvýšený deficit o 12 miliard. Určitě velká koalice ODS a ČSSD k tomu přidá dalších 5 miliard při projednávání fondu dopravní infrastruktury. Tady nejde jen o těch 17 miliard vyšších výdajů, ale o to, že se vydávají naprosto falešné signály, že se nemusí šetřit," uvedl Kalousek.

Spor mezi ODS a TOP 09

Mezi pravicí vyvolalo schválení rozpočtu spor mezi ODS a TOP 09. Podle Miroslava Kalouska občanští demokraté rozpočet svým odchodem ze sněmovny rozpočet fakticky podpořili.

Místopředseda ODS, poslanec Petr Nečas, označil hned včera hlasování za vítězství populismu a předvolební kampaně ČSSD. Na otázku Rádia Česko, proč tedy poslanci za ODS ustoupili a vlastně umožnili přijetí rozpočtu, odpověděl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozpočet pro příští rok. Téma pro místopředsedu ODS, poslance Petra Nečase a komentátora České televize Jindřicha Šídla.

"My jsme v situaci ekonomické krize a vybírali jsme ze dvou zel. Z platností tohoto špatného rozpočtu a ze všech rizik rozpočtového provizoria. Navíc ministr Janota na jednání klubu ODS prohlásil, že nový návrh v případě nepřijetí tohoto návrhu nebude předkládat, protože rezignuje," uvedl Nečas na Rádiu Česko.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme