Británie navrhuje zbytku Evropy výrazně zdanit bonusy bankéřů

O výrazném zdanění bonusů bankéřů by mohli jednat lídři EU na summitu v Bruselu. Navrhl to britský premiér Gordon Brown v dopise rozeslaném unijním kolegům. Británie zavede 50 procentní zdanění bonusů zaměstnanců bank. O podobném kroku uvažuje také Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Gordon Brown v dopise rozeslaném dalším premiérům a prezidentům upozornil na fakt, že banky i po přestálé krizi vyplácejí svým manažerům vysoké bonusy. Přitom riskantní chování bank značnou měrou přispělo k rozpoutání finanční krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednorázová 50% daň, to je britský lék pro tamní bankovní sektor. Příspěvek Magdalény Trusinové a rozhovor s ekonomem České spořitelny Petrem Zahradníkem.

Na přiškrcení odměn bankéřům se dohodli lídři Unie už na mimořádném summitu v září. Jejich výše se měla odvíjet od hospodářských výsledků bank.

Šéfové vlád ale tehdy nepřijali konkrétní kroky, jak omezení výše bonusů bankéřů dosáhnout.

Brown a Sarkozy chtějí svázat ekonomiku globálními pravidly

Jak britský premiér Gordon Brown, tak i francouzský prezident Nicolas Sarkozy se domnívají, že globální finance musejí mít globální pravidla. Evropa byla v prvních řadách, když se začala řešit globální finanční krize, a teď je proto zapotřebí, aby se podílela na vytváření nového finančního řádu.

Oba státníci mluví o potřebě užší koordinace hospodářských politik jednotlivých členů G20, která spojuje nejvyspělejší ekonomiky a země nových trhů. Členské země G20 společně představují zhruba 90 % celosvětového hrubého národního produktu a také dvě třetiny celosvětové populace.

Brown a Sarkozy poukazují na to, že by Evropa měla hrát vedoucí úlohu při restrukturalizaci bankovního systému. Také by chtěli, aby se ustavilo nové fórum ekonomické spolupráce a aby banky více sloužily společnosti, ve které fungují.

Jako ilustrace toho, co se tím myslí, může posloužit včerejší krok britského ministra financí Alistaira Darlinga, který uvalil jednorázovou 50 procentní daň na bankovní bonusy za letošek, pokud přesáhnou 25 tisíc liber. Podle odhadů tuto daň zaplatí 20 tisíc britských bankéřů. Stát by na ní měl vybrat zhruba 550 milionů liber.

Podle všeho se podobná opatření chystají i ve Spojených státech. Nicolas Sarkozy by rád šel ještě o krok dál a nařídil je globálně na celém světě.

Ekonom: Regulace bonusů má své opodstatnění

"Pokud je jedním z globálních pravidel mimořádná daň, tak za předpokladu, že by nebyla žádná hospodářská krize, díval bych se na to velice kriticky," uvedl pro Rádio Česko ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Současně ale dodal, že je potřeba si uvědomit, že veřejné rozpočty v Británii sanovaly finanční sektor 15 procenty HDP. "Jinými slovy - na záchraně se podíleli britští daňoví poplatníci. A v této souvislosti si myslím, že určité úvahy na regulaci bonusů manažerů mají své opodstatnění," uvedl.

Podle něj by se to mělo ale týkat selektivně zejména těch bank a finančních institucí, které byly příjemci veřejné pomoci, a nikoliv plošně.

"Obecně lze říci že nynější hospodářská krize je i krizí jakéhosi fetiše spotřeby, na kterém se podílely i banky a finanční instituce obecně. A pokud budoucí finanční regulace povede k tomu, aby se bankovní produkty vrátily zpět ke kořenům, tak to prospěje nejen bankovnímu a finančnímu sektoru, ale i symbióze mezi bankami a jejich klienty.

Bankéři se domnívají, že Darlingova daň ve svém důsledku znevýhodní Londýn vůči jiným obchodním centrům. "To si nemyslím, protože ta daň je mimořádná a jednorázová. Podle mě to nepovede k tomu, že se budou manažeři a bankéři přesouvat z Londýna do jiných finančních center," uvedl.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme