Čeští vědci dokážou zastavit šíření AIDS

Čeští vědci možná objevili účinnou látku proti AIDS. Informaci jako první zveřejnil server Novinky.cz. Výzkumný tým tří ústavů Akademie věd ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a univerzitou v Heidelbergu vytvořil unikátní sloučeninu, která zamezuje množení viru HIV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AIDS si stále vybírá svoji daň...

AIDS si stále vybírá svoji daň... | Foto: Fotobanka stock.xchng

Léky, které brání množení HIV v lidském těle, sice již existují, virus se ale umí těmto látkám přizpůsobit a po čase se stane vůči nim odolným. Jeho mutace se pak dál šíří, napadají bílé krvinky a ničí tak imunitu nositele. Nový preparát blokuje bílkovinu i u zmutovaných rezistentních virů.

"Jedná se o neobvyklé sloučeniny boru, uhlíku a kobaltu, takzvané metalakarborany. Jsou unikátní svojí prostorovou strukturou, tvoří takové trojrozměrné klece, i svojí aktivitou, protože jsme prokázali, že působí na bílkovinu, zodpovědnou za množení viru HIV," vysvětluje vedoucí vědeckého týmu Pavlína Řezáčová z Ústavu organické chemie a biochemie.

Látka ovšem ještě musí projít dalšími výzkumy a klinickými testy. Ty mohou trvat i desítky let.

Šárka Slezáková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme