Soros: Peníze na boj s klimatickými změnami by se daly vzít z MMF

Finančník a miliardář George Soros našel sto miliard dolarů, které by podle něj mohly usnadnit kodaňská vyjednávání o změně klimatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Zp

Podle Davida Koubka, zvláštního zpravodaje Radiožurnálu na kodaňském summitu, se jedná o peníze, které leží u Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro zvláštní případy, jako sou třeba finanční krize nebo turbulence na finančních trzích. "Podle Sorose tam leží ladem," informoval Koubek.

Sorosových 100 miliard dolarů je jen zlomek z plánované sumy na boj s klimatickými změnami. Soros to zamýšlí jako počáteční investici, která by měla velkou technologickou cenu nastartovat a v dlouhém období by se měla vrátit. "Jeho návrh by však musel schválit MMF i jeho největší přispěvatel, USA, a to není samozřejmost," domnívá se Koubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na summitu o klimatu v Kodani, o návrhu finančníka George Sorose, kde vzít peníze na boj s klimatickými změnami

Celkově by se mělo do roku 2030 přijít 10,5 bilionu dolarů, což je 160násobek ročních příjmů českého státního rozpočtu. Čtvrtinu by měly platit bohaté státy, zbytek soukromý sektor, protože jde o investice.

O finanční injekci na boj s klimatickými změnami se zítra bude bavit v Bruselu i EU. Na stole je návrh na 5-7 miliard na další dva roky jako tzv. rychlý start. Zatím ale členské země nabídly jen polovinu. Ale bude se muset jednat dál, protože je třeba hledat finanční pomoc, o kterou se budou muset podělit rozvinuté státy. Zatím však není jasné, jak přesně se bohaté země o finanční závazek podělí.

Spory se ale vedou také o to, komu peníze půjdou. Západní státy nechtějí půjčovat třeba Číně, protože ji nepovažují za chudý stát.

"To v Kodani zásadně odmítl americký vyslanec Todd Stern, protože USA si od Číny naopak půjčují. Čína ale požaduje bezplatné poskytnutí čistých bezuhlíkových technologií. Podle představ státu by ale tu pomoc měly dostávat převážně jen nejchudší státy na planetě, které budou klimatickými změnami nejvíce postiženy," říká zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Kodani David Koubek.

Martin Dorazín, David Koubek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme