Prezident si kvůli rozpočtu pozval na Hrad ministra Janotu

Prezident Václav Klaus dnes přijme ministra financí Eduarda Janotu, jednat budou patrně o schváleném rozpočtu a Janotově případné demisi. Česko by mělo v příštím roce hospodařit se schodkem 163 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Sněmovna ale ve středu odsouhlasila návrhy levice na přesuny peněz a navýšila peníze na platy státních zaměstnanců, na provoz sociálních služeb a přímé platby zemědělcům.

Prezident Klaus schválenou podobu rozpočtu kritizuje. Podle něj má rozpočet na příští rok příliš vysoký deficit, což dále prohlubuje krizi veřejných financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Janota je podobou rozpočtu zklamaný

Vláda vytýkala návrhům sociální demokracie to, že deficit skrytě navyšují. Šéf resortu financí Eduard Janota kvůli tomu teď zvažuje demisi.

"Já se nebudu plést do politických půtek členů ODS či sociální demokracie. Já jsem zklamaný, v jakém rozměru byl schválen státní rozpočet na příští rok."

"Já jsem chtěl nastoupit nějakou cestu ozdravení veřejných financí v České republice, a to se mi určitě nepodařilo," řekl Janota ve vysílání Radiožurnálu.

O svém dalším setrvání ve funkci se chce ministr financí v pondělí poradit také s premiérem Janem Fischerem.

Topolánek s Paroubkem se přou, který rozpočet je děsivější

Rozpočet včera ostře kritizoval předseda ODS Mirek Topolánek. Podle jeho slov je rozpočet děsivý a vláda premiéra Jana Fischera by měla zvážit další existenci. Úřednický kabinet s podporou ČSSD, ODS a Strany zelených podle pravice už zjevně nefunguje. Premiér Fischer v reakci označil podobná slova za "silné výroky".

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem pro Rádio Česko

Šéf ČSSD Jiří Paroubek na Topolánkova slova reagoval výrokem, že děsivý je schodek rozpočtu, který bývalá Topolánkova vláda připravila na tento rok.

"Změny, které byly provedeny Poslaneckou sněmovnou, činí rozpočet spravedlivější, to zaprvé, za druhé je zachováván rozpočtový schodek. A za třetí, ti pánové z ODS, kteří křičí, tak by měli říct, že v tomhle roce bude vykázán rozpočtový schodek 200 až 220 miliard, a za to jsou zodpovědní přímo oni," uvedl Paroubek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Úřednický kabinet by podle něj měl vydržet do voleb. "My respektujeme poměry tak, jak jsou, a nechceme destabilizaci vlády. Jestli to chce ODS, tak ať to řekne nahlas. Ona to vlastně říká," podotkl předseda ČSSD.

Marika Táborská, Martin Hromádka, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme