Poslanci rozhodnou o případném omezení výstavby silnic a dálnic

Kolik peněz půjde v příštím roce na stavbu silnic? O tom dnes budou rozhodovat poslanci. Hlasovat se totiž bude o rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta a kolona

Auta a kolona | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Původní plán jeho hospodaření počítal s 96 miliardami korun. Ze zdrojů státu měl stát získat 36 miliard. Dalších dvanáct miliard má fond dostat z prodeje dluhopisů, stejná částka má plynout z úvěrů Evropské investiční banky a přispějí i evropské fondy.

Změny ve státním rozpočtu na rok 2010 se ale projeví také v dopravě. Schválený rozpočet totiž dává na stavbu silnic a železnic o pět miliard korun méně než bylo původně v plánu.

Ministerstvo dopravy už kvůli přesunu zhruba pěti miliard z Fondu dopravní infrastruktury na jiné účely, který ve sněmovně prosadila levice, navrhlo krizový plán omezení některých staveb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Čoček, náměstek ředitele Fondu dopravní infrastruktury, mluvil na Radiožurnálu o budoucím útlumu výstavby silnic a dálnic.

Podle poslance ODS Jaroslava Plachého může kvůli chybějícím prostředkům dojít i k zakonzervování některých stavebních projektů:

"Těch našich volných národních zdrojů je pouze 35 miliard. Z toho polovina jde na údržbu a provoz silnic a železnic a polovina jde na investice. Není to tedy mnoho. I tak je ve státním fondu dopravní infrastruktury o 24 miliard méně, než kolik by bylo potřeba jen na zahájené a rozestavěné stavby."

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozastavení výstavby dálnic v případě zkrácení financí mluvil na Rádiu Česko mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

S tím ale nesouhlasí místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle kterého k této situaci dojít nemusí:

"Sociální demokracie podpoří návrh na to, aby fond dopravy mohl ještě letos částku zhruba pěti miliard korun, o kterou byla dotace do státního fondu dopravy snížena, čerpat ze zvláštního účtu ministerstva financí. Fond dopravy čerpá z tohoto účtu zhruba čtyři miliardy a my budeme doporučovat, aby v příštím roce čerpal pět miliard. V důsledku této operace nedojde k žádnému snížení příjmu fondu dopravy v roce 2010."

Přehrát

00:00 / 00:00

Stínový ministr dopravy a brněnský primátor Roman Onderka potvrdil na Rádiu Česko ochotu ČSSD k řešení situace kolem financí Státního fondu dopravní infrastruktury.

Výstavba dálnic se zpomalí

Ministr dopravy Gustav Slamečka označil škrty ve výši pěti miliard za drastické. Jestli fond skutečně přijde o tolik peněz, může se to dotknout až třiceti staveb.

"Dotkne se to všech větších staveb. Jejich realizace bude výrazně zpomalena. Úplná konzervace akcí by totiž přišla ještě dráž, než zpomalené pokračování," řekl Českému rozhlasu Tomáš Čoček, náměstek ředitele Fondu dopravní infrastruktury.

"Pokud bychom měli mluvit o těch nejvýznamnějších, tak jsou to stavby dálničního typu. Například jižní segment pražského okruhu a dálnice D47 mezi Bohumínem a polskou hranicí. Samozřejmě se to dotýká i dalších staveb," doplnil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

"Pan ministr Slamečka je v poslední době moc emotivní. Možná by to chtělo o kávu navíc," podotkl ve vysílání Rádia Česko stínový ministr dopravy a brněnský primátor Roman Onderka.

"Rozpočet byl schválen a nyní se poslanci napříč politickým spektrem musejí domluvit, jak tuto situaci vyřešit. Já za sociální demokracii mohu říct, že my podpoříme vyřešení této situace. Tedy doplnění oněch pěti miliard, ať je to z jakýchkoliv zdrojů," dodal Onderka.

Václava Marešová, Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme