Rok po skandálu se v Číně znovu objevil jedovatý melamin

Čínská policie zadržela přes pět tun sušeného mléka obsahujícího jedovatý melamin. K úspěšnému zásahu došlo jen rok poté, co Čínu zasáhl skandál s touto nebezpečnou látkou. Nejméně šest dětí na následky požití kontaminovaného mléka zemřelo a více než 300 tisíc jich muselo být hospitalizováno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davy Číňanů na cestě za rodinou

Davy Číňanů na cestě za rodinou | Foto: Robert Mikoláš

Policie v provincii Ša-an-si zabránila, aby se kontaminované mléko dostalo na trh, zároveň zadržela představitele společnosti Ťin-čchiao Diary, která se ho snažila prodat. Za mřížemi skončili i dva její zaměstnanci.

Mléko přitom bylo vyrobeno už před rokem, kvůli probíhajícímu vyšetřování loňského skandálu ale firma s jeho prodejem vyčkávala. Čínské úřady také zahájily celostátní kontrolu mlékáren a Peking vyvinul maximum úsilí, aby obnovil důvěru zákazníků v potravinářské produkty.

Většina rodičů postižených dětí také dostala finanční odškodnění, někteří se s tím ale nesmířili a podali žalobu. Soud zatím přijal jen jedinou z nich, líčení, které mělo začít tento týden, však bylo odloženo.

V souvislosti se skandálem bylo zadrženo na 40 osob, dva muži byli za výrobu melaminu a jeho distribuci odsouzeni k trestu smrti a na konci listopadu popraveni.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme