Kodaňský summit vázne, čeká se na příjezd politiků

Kodaňský klimatický summit už má za sebou skoro týden jednání. Zdá se ale, jako by uvízla na mrtvém bodě. Jednání se protahují, konkrétní závěry zatím nejsou a neshodnou už se ani někdejší spojenci. Čeká se proto, až příští týden nastoupí vyšší šarže - ministři životního prostředí a nakonec i vrcholní představitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Zp

V konferenčním Bella centru to vypadá jako na velkém ekologickém happeningu. Nevládní organizace protestují, novináři i bloggeři nahánějí odborníky.

Živo je u stánků s informacemi a také s jídlem, nejlépe nízkoemisním, vegetariánským. Personál v tričkách z recyklovaného plastu už by měl z vyhozených lahví materiál na několik náhradních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu David Koubek o průběhu klimatického summitu v Kodani

Kýžený výsledek jednání se ale zatím nepřiblížil. Delegace z celé zeměkoule zatím pokoušejí trpělivost předsedajících Dánů, zvyklých spíš na stručné jednání bez mnoha slov.

"Jednání probíhají velice pomalu a jsou často zablokovaná, takže spíše zatím vládne mírný pesimismus," popisuje své dojmy český vyjednavač Pavel Zámyslický.

Zdá se, jako by několik měsíců přípravných jednání nikam nevedlo. Do Kodaně většina států s ústupky nepřijela, zatím chtějí spíš být vidět. Změní se to s příjezdem ministrů a později premiérů a prezidentů?

"Především doufám v to, že jednání se konečně posunou mezi klíčové hráče. To znamená, že nebude sedět za jedním stolem 194 zemí, ale jenom deset nebo patnáct. U politiků to bývá tak, že se snaží najít konsenzus za každou cenu, aby sem nejeli zbytečně," říká Zámyslický.

Jednat musí velké státy

Zdánlivá nedemokratičnost je ale pochopitelná. Omezit skleníkové plyny musejí hlavně ty země, které jich vypouštějí nejvíc. A těch není mnoho.

Evropské neziskové organizace mezitím tlačí na své politiky. Chtějí, aby se aspoň dnes, na unijním summitu v Bruselu, shodli na ještě ambicióznějším omezování emisí a na velkorysejší pomoci pro chudší země - přisypat by měli ještě jednou tolik, než kolik dali večer.

Závazek, se kterým jedou do Kodaně Spojené státy, se přitom s tím evropským nedá srovnávat. Mimo mikrofony a objektivy ale zní od neziskovek realistické hlasy: Můžeme být rádi, že Spojené státy po letech aspoň trochu zezelenaly a vůbec přijely jednat - a k tomu navíc s prezidentem, který se do čela americké delegace postaví příští pátek.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme