Středočeský hejtman bude za koupi miniatury zřejmě čelit žalobě

Klub ODS středočeského zastupitelstva chce podat žalobu na hejtmana Davida Ratha. Důvodem je vydražení miniatury za sedmnáct milionů korun. Malbu z patnáctého století s motivem života v Kutné hoře získal hejtman kraje minulý týden v Londýně v dražbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Tomáš Adamec

"Já se raduji z toho, že ta miniatura je majetkem Středočeského kraje. Osobně si myslím, že cena mohla být nižší. Vadí mi ale, že pan Rath koupil miniaturu ve veřejné dražbě bez předchozího souhlasu krajského zastupitelstva. Na to prostě souhlas krajské rady nestačí. To je jasné porušení zákona a zneužití pravomoci veřejného činitele," říká krajský zastupitel a starosta Slaného Ivo Rubík.

S dražbou miniatury nesouhlasili ani někteří komunističtí zastupitelé. Není tedy jisté, jestli by hejtman souhlas zastupitelstva získal. Obvykle totiž ČSSD hlasuje s podporou komunistů a má tím pádem ve středočeském zastupitelstvu většinu.

Jana Káninská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme