Půjčku na studium by si vzalo 40 procent vysokoškoláků

Stejně jako v jiných evropských zemích by si brzy mohli i čeští vysokoškoláci brát na své studium výhodné půjčky s nízkým úrokem. Ministerstvo školství chce systém připravit do několika let. Nejnovější výzkum ministerstva navíc ukázal, že až 40 procent studentů by o takové půjčky mělo zájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentky - ilustrační foto

Studentky - ilustrační foto | Foto: busu.ca

Vzdělání má hodnotu - jednoduché tvrzení, které ale v českých poměrech moc neuslyšíte. Platit za vysokoškolské studium chce jen málokdo.

Přesto se ale názor mladých lidí začíná pomalu měnit. Ukázal to nejnovější průzkum ministerstva školství mezi dvanácti tisíci vysokoškoláky, který má Český rozhlas k dispozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výzkum: Vysokoškoláci jsou ochotní půjčovat si na studium

Podle průzkumu by si 40 procent lidí vzalo na studium půjčku s nízkým úrokem. Spláceli by ji až po dokončení vysoké školy a splátka by se počítala podle výše absolventova příjmu.

Většinou zatím studenty podporují rodiče - týká se to až 90 procent vysokoškoláků. Podle sociologa Petra Matějů, který výhodnější studentské půjčky s expertním týmem pro ministerstvo školství připravuje, jde o alarmující zjištění.

"Ve financování studia na vysoké škole jednoznačně dominují zdroje domácí. To číslo je opravdu neuvěřitelně vysoké ve srovnání s jinými zeměmi, dělá to 80 procent výdajů," uvedl Matějů.

I přesto, že se dnes na veřejných univerzitách neplatí školné, náklady na studium nejsou vůbec malé. Podle výzkumu pro studenta veřejné vysoké školy dosáhnou měsíčně osm a půl tisíce korun, na soukromé vysoké škole pak zhruba 15.000. Rodiče přitom svým dětem přispívají v průměru jen necelé čtyři tisíce.

Třetina studentů souhlasí se školným

Zajímavé je také další zjištění z výzkumu - až třetina studentů souhlasila s tím, že by na vysoké škole platila školné.

"Když jsme se studentů zeptali, zda by byli ochotni platit školné, tak jenom třetina řekla, že by byli pro zavedení školného. Byli by více pro odložené než pro přímé školené. Ale co nás překvapilo, že když jsme se zeptali, kolik byste byli ochotni platit, v tu chvíli se ta částka začala blížit dvanácti čtrnácti tisícům korun," podotkl Matějů.

Většina studentů se podle výzkumu dokonce domnívá, že by je placení školného donutilo neprotahovat si zbytečně studium.

Více o tématu půjček na studium a školného si můžete poslechnout v dnešním pořadu Pod kůži, který vysílá Radiožurnál pět minut po půl třetí.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme