V Indii by měl vzniknout nový svazový stát Telangana

Indická vláda chce vytvořit nový svazový stát Telangana. Jak uvádí BBC, měl by se rozkládat na území dnešního jihoindického státu Ándhrapradéš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Život v Bombaji

Život v Bombaji | Foto: Hana Staňková

Skupiny, které o nový stát usilují, tvrdí, že oblast je ekonomicky zanedbaná a že jediným řešením je nový stát.

Naopak odpůrci nového státu vyhlásili stávku a přicházejí zprávy o sporadických násilnostech, například útocích na hromadné dopravní prostředky. Více než stovka poslanců Ándhrapradéše na protest složila mandát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku nového státu Telangana hovořila ve vysílání Rádia Česko spolupracovnice Pavla Jazairiová

Obyvatelé oblasti Telangana požadovali samostatný svazový stát už v šedesátých letech. Neobešlo se to bez násilností, v roce 1969 při nich zahynulo více než 400 lidí.

Nový stát by měl 35 milionů obyvatel, což při celkovém počtu více než jedné miliardy lidí v Indii není mnoho. Rozkládá se na území deseti oblastí státu Ándhrapradéš, včetně jednoho z nejdůležitějších indických měst Hajdarabád.

V Hajdarabádu se soustřeďují indičtí odborníci na elektroniku a rychle tam roste moderní průmysl. Ztráta města by proto byla ranou pro ostatní oblasti Ándhrapradéše, který je jinak chudým zemědělským státem. Přívrženci nového státu říkají, že vláda dávala přednost sousedním krajům na jejich úkor.

Svůj stát požadují i skupiny v dalších indických oblastech, například v Západním Bengálsku nebo Ásámu. Podle BBC se federální vláda se v současnosti zabývá návrhy na vznik devíti nových svazových států.

Indii v současnosti tvoří 28 států.Tři poslední vznikly v roce 2000 - Chhattisgarh na východní části území státu Madhjapradéš, Uttarakhand vytvořený v hornaté oblasti severoindického státu Uttarpradéš a Jharkhand v jižní části státu Bihár.

Pavla Jazairiová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme