Evropská unie vyzvala k zavedení nové daně. Česko s tím nesouhlasí

Na obzoru je možná nová daň. Evropská unie totiž vyzvala Mezinárodní měnový fond, aby zvážil možnost zavedení poplatků ze všech finančních transakcí, tedy takzvané Tobinovy daně. Na schůzce v Bruselu se na tom shodli lídři členských zemí sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Tobinova daň podle zastánců vytvoří prostředky k budoucí pomoci bankám, pokud by znovu vypukla finanční krize. Bankovní domy by tak nemuseli zachraňovat daňoví poplatníci. Podle kritiků ale nový poplatek jen prodraží finanční operace, a to i pro běžné občany. Premiér Jan Fischer zdůraznil, že Česko Tobinovu daň nepodporuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš rozebral Tobinovu daň

Britský premiér Gordon Brown zdůraznil, že nová daň může v Unii platit jen tehdy, když jí zavede celý svět. Něco takového je momentálně téměř vyloučené.

Expert daň nepochválil

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš v pořadu Stalo se dnes vysvětlil, že Tobinova daň je primárně namířena na zdanění finančních transakcí - primárně devizové operace, původním záměrem nebylo získat daňové příjmy,ale odradit krátkodobé spekulanty na trzích a ponechat devizové trhy pouze pro dlouhodobé hráče.

"Vzhledem k tomu, že je neefektivní zavádět ho selektivně v jedné zemi, protože se veškeré transakce převedou do centra, kde tato daň není ještě zavedena, zůstává s výjimkou několika latinskoamerických zemí zůstává tento koncept pouze na papíře," zdůraznil Bureš.

Evropská unie o globální zavedení této daně požádala Mezinárodní měnový fond. Ale co by bylo třeba udělat, aby Tobinova daň začala platit po celém světě? "Muselo by dojít k široké mezinárodní dohodě, a to vidím jako problematické. Protože etablovaná finanční centra, především Londýn, New York nebo Tokio nebudou mít zájem zavádět novou dań, která by je zbavila konkurenční výhody," odpověděl Bureš.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme