Vůdce komunistického Polska Jaruzelski EXKLUZIVNĚ: Výjimečný stav byl nutností

Prosil generál Wojciech Jaruzelski v roce 1981 Sovětský svaz o vojenskou pomoc? V Polsku je to tento týden otázka číslo jedna. Historici totiž zveřejnili dokument, který naznačuje, že Jaruzelski žádal Moskvu o invazi pár dnů před tím, než v zemi vyhlásil výjimečný stav, jehož výročí si o víkendu Poláci opět připomenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wojciech Jaruzelski vyhlašuje 13. prosince 1981 válečný stav

Wojciech Jaruzelski vyhlašuje 13. prosince 1981 válečný stav | Foto: Archiv ČRo

Jaruzelski ale odmítá, že by požadoval vojenský zásah Moskvy. A vyhlášení výjimečného v zemi dodnes obhajuje. V exklusivním rozhovoru to řekl varšavskému zpravodaji Českého rozhlasu Petru Vavrouškovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exkluzivní rozhovor vůdce komunistického Polska, generála Wojciecha Jaruzelského varšavskému zpravodaji Českého rozhlasu Petru Vavrouškovi

V prosinci 1981 vyhlásil generál Wojciech Jaruzelski v Polsku výjimečný stav. Národu to oznámil z televize. V Polsku bylo okamžitě odpojeno telefonické spojení, na výjezdech z měst byly policejní hlídky, zavedla se cenzura a kontrola korespondence. Režim pozatýkal tisíce příslušníků hnutí Solidarita.

Jaruzelski dodnes tvrdí, že vyhlásit výjimečný stav musel. Podle svých slov tak zabránil sovětské invazi.

"Intervence by nebyla spontánní, ale byla by následkem situace v Polsku. A ta se rozvíjela velmi nebezpečně. Život v zemi byl ve stavu anarchie, hospodářství bylo téměř v ruinách, ve společnosti panovala velmi silná rusofobie. Vše hrozilo obrovskou explozí, občanskou válkou," obhajuje své rozhodnutí Jaruzelski. Trvá na tom, že zásah Moskvy byl reálnou hrozbou.

"Byl by to černý scénář, ale logický výsledek situace, která u nás panovala. Proto jsem vnímal, že vyhlášení výjimečného stavu bylo preventivním opatřením. Ochranou před intervencí našich sousedů," říká Českému rozhlasu šestaosmdesátiletý Jaruzelski.

Historici: Generál žádal o pomoc

V Polsku tento týden ale historici zveřejnili materiál, který naopak naznačuje, že generál sám žádal Moskvu o vojenskou pomoc.

"Podle mého v prosinci 1981 nehrozila Polsku sovětská intervence a dokládají to hned dva dokumenty. Ty odporují verzi Jaruzelského, že vyhlášením výjimečného stavu uchránil Polsko před zásahem Moskvy," říká historik Antoni Dudek.

Podle něj bránil Jaruzelski především tehdejší komunistické vedení před sílící opoziční Solidaritou. Jaruzelski ale trvá na svém. Moskvu o pomoc neprosil. Vstup sovětských vojsk do Polska by hrozil tragédií.

"Pokud by došlo do intervence, skončilo by to v podmínkách Polska velkým konfliktem. Poláci mají ve své povaze jít s nasazením života i do jasně ztracených bojů. To jsem musel mít na paměti," hájí se Jaruzelski.

Nyní mu ale řada politiků a historiků nevěří. Pokud se podle nich prokáže, že Jaruzelski skutečně žádal v roce 1981 Moskvu o vojenskou pomoc, pak by měl být souzen za velezradu.

Poláci vzpomínají na oběti

Polsko si tento víkend opět připomene vyhlášení výjimečného stavu. Tvrdý zásah režimu si vyžádal devadesát lidských obětí, vzal lidem naději na svobodnější život. Jaruzelski bere odpovědnost na sebe.

"Jsem sice hluboce přesvědčený o tom, že vyhlášení výjimečného stavu bylo nutné.V té době, v těch reáliích, při těch hrozbách. Ale kvůli výjimečnému stavu se událo mnoho zla, lidských utrpení a křivd. Neštěstí, tragédii a idiotismu. Nemohl jsem mít na všechno vliv, ale cítím za to morální odpovědnost a omlouvám se," říká mi Jaruzelski.

Málokterý z někdejších komunistických lídrů dokázal v sobě najít takovou pokoru a obětem režimu se omluvit.

"To je základ slušného a poctivého člověka i politika. Ano, přijal jsem velmi obtížné a bolestné rozhodnutí o vyhlášení výjimečného stavu. Ale činů, které se dotkly nevinných lidí, je mi líto. Je to mé černé svědomí," přiznává Jaruzelski.

V současné době tráví i několik dní v týdnu u soudu. Spolu se sedmi dalšími bývalými komunistickými činiteli čelí obvinění právě kvůli vyhlášení výjimečného stavu, porušení ústavy a věznění odpůrců režimu. Někdejší ministr obrany a prezident, pro mnohé dodnes symbol zla, si ale po časech komunismu překvapivě nestýská.

"Jako Polák mám radost, že žiji v takzvaném novém Polsku. Je to Polsko mnohem více ekonomicky efektivnější, demokratické a zařazené do rodiny západních zemí, do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Považuji toto období pro Polsko za to nejlepší v jeho historii," dodává v exklusivním rozhovoru pro Český rozhlas Wojciech Jaruzelski.

Petr Vavrouška, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme