Druhý muž Saúdské Arábie se po ročním léčení vrátil do země

Saúdskoarabský korunní princ Sultán se po ročním léčení v cizině vrátil do své vlasti. Nepřítomnost druhého muže vládnoucího režimu působila v Rijádu problémy při řízení země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saúdská Arábie

Saúdská Arábie

Jakékoli nestabilita monarchie by se mohla projevit i na světových trzích s ropou. Nástupník trůnu je totiž také vicepremiérem a ministrem obrany.

Poslední měsíce trávil princ Sultán v marockém Agadiru. Zotavoval se po dvou operacích, které prodělal ve Spojených státech. Rijád nikdy neoznámil povahu jeho nemoci, mezi diplomaty se ale mluví o rakovině tlustého střeva.

Sultán zastává funkci ministra obrany už 47 let. Jednaosmdesátiletý politik je nevlastním bratrem krále Abdalláha. Panovník je zároveň premiérem, a Sultánova nepřítomnost proto znamenala pro Saúdskou Arábii nebezpečné mocenské vakuum. Země nemá parlament a veškerou kontrolu v této největší ropné velmoci drží vládnoucí rodina Saúdů.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme