Irák si pochvaluje výsledek dražby ropných polí

Za obrovský úspěch označila irácká vláda výsledek dvoudenní aukce, při které Bagdád přiděloval koncese pro práci na ropných polích v Iráku. O zakázky se ucházelo více než 40 společností z celého světa - od Číny přes Angolu a Francii až po Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Irák si od rozdání koncesí slibuje, že produkce jeho ropy vzroste až na pětinásobek. Tím by se dostal na úroveň světové jedničky, Saúdské Arábie.

Jak prohlásil irácký ministr ropného průmyslu Husajn Šahristání, za několik let by Irák mohl těžit 12 miliónů barelů denně. Odborníci už zvažují, jaké dopady by měl návrat Iráku na výsluní. Kartel OPEC bedlivě střeží jakékoli výkyvy v produkci a tedy i v cenách ropy. Irák je členem OPECu také, ale kvůli válečné situaci a rekonstrukci se na něj zatím nevztahují kvóty.

V aukci měly teoreticky zvítězit firmy, které požadovaly od irácké vlády nejnižší poplatek za vytěžený barel. Například obří ropné pole Madžnún se zásobami přes 12 miliard barelů získalo společenství Royal Dutch Shell a malajsijská firma Petronas. Ruský Lukoil má těžit na srovnatelně velkém nalezišti Západní Kurna.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme