Hrozba stávky v Hyundai nadále trvá

11. prosinec 2009

Další jednání odborů s vedením automobilky Hyundai skončilo neúspěšně. Odborářům se ani dnes nepodařilo vyřešit spor s vedením firmy o přesčasy. Situace se naopak začíná vyhrocovat. Firma stále trvá na potrestání stávkujících zaměstnanců z minulého týdne.

Vedení firmy údajně chce i potrestat pracovníky, kteří minulý týden spontánně stávkovali. Od jednacího stolu odboráři předčasně odešli, vrátit by se k němu měli zase v pondělí. Potvrdil to šéf odborářů KOVO Josef Středula. Někteří manažeři Hyundaie podle něj ještě k řízení firmy nedospěli.

"Protože kdyby mělo platit, že všichni se chovají podobně, tak by přece nemohl být sociální smír v tom případě ve Škodě Auto nebo v Toyotě v České republice. Příští týden o tomu budu referovat na úrovni světových kováckých odborů, toto je za hranou chování zaměstnavatele k zaměstnancům v 21. století," dodal Středula.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk ČTK po jednání řekl, že odboráři schůzku opustili při projednávání hned prvního bodu. Situace kolem vyjednávání s odbory se ale podle něho nevyostřila. "Najednou nám oznámili, že musejí jít. Důvody odchodu nám nesdělili. Proto jsme nestihli probrat ani jeden bod. Jednání přitom probíhalo v identickém duchu jako ve středu," uvedl Vaněk. Vedení firmy bylo postupem odborů zaskočeno. "Předpokládáme, že budeme zase jednat hned v pondělí ráno," dodal Vaněk.


Čtěte také:
Odboráři automobilky Hyundai prosadili zrušení přesčasů
Odbory automobilky Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost
Část zaměstnanců Hyundai stávkovala kvůli přesčasům

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu