Abcházie poprvé od vyhlášení nezávislosti volila prezidenta

Obyvatelé Abcházie ve vůbec prvním hlasování od loňského vyhlášení nezávislosti na Gruzii vybírali nového prezidenta. O úřad se uchází pět kandidátů, všichni podporují silné vztahy s Moskvou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby v Abcházii

Prezidentské volby v Abcházii | Zdroj: ČTK

Gruzie, která Abcházii stále považuje za součást svého území, hlasování odmítá s tím, že je nelegitimní.

Volby Tbilisi označuje za komedii sponzorovanou Moskvou. Ta má v regionu několik tisíc svých vojáků, Rusko také financuje zhruba 60 procent abcházského rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prezidentských volbách v Abcházii hovořila ve vysílání Radiožurnálu zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Mezinárodní společenství volby v drtivé většině ignoruje, nezávislost Abcházie uznala kromě Ruska pouze Nikaragua a Venezuela.

Zatímco Rusko tvrdí, že jde o první demokratické volby, v regionu samotném zaznívají výhrady. Na porušování volebního zákona si stěžovali tři z celkem čtyř kandidátů, kteří soupeří se současným lídrem Sergejem Bagapšem.

Hlasovat nemohla ani drtivá většina etnických gruzínů, kteří v oblasti žijí, ale nepřijali abcházké pasy. Několik hodin před uzavřením volebních místností v 18:00 SEČ byla účast jen málo přes 40 procent.

Pokud dnes žádný z kandidátů nezíská více než 50 procent hlasů, za dva týdny se uskuteční nové klání dvou nejúspěšnějších kandidátů.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme