Libanon požaduje po USA slíbené zbraně, Izrael protestuje

Libanon požaduje, aby mu Spojené státy dodaly slíbené zbraně pro jeho zanedbanou armádu. Takové je hlavní poselství návštěvy libanonského prezidenta Michela Sulajmána ve Washingtonu. Zejména v Izraeli ale převládají obavy, že ačkoli zbraně mají dostat vládní síly, nakonec mohou skončit v rukou hnutí Hizballáh. To se otevřeně hlásí k boji proti židovskému státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Libanonu je přes 12 tisíc vojáků OSN

V Libanonu je přes 12 tisíc vojáků OSN | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Američané už Bejrútu dodali letadla, lodě, pěchotní zbraně, automobily i tanky. Libanonci ale pořád nedostali třeba slíbené bezpilotní letouny. Právě o tom chce Sulajmán se svými hostiteli mluvit. Jeho pozici ale komplikuje vývoj na libanonské scéně.

Novou vládu sice vede prozápadní tábor, je v ní ale také Íránem podporované hnutí Hizballáh. Vláda navíc schválila, že si Hizballáh smí ponechat své zbraně a že je dál považován za hnutí odporu proti Izraeli.

Židovský stát varuje, že se Hizballáh a vládní složky v Bejrútu stále více sbližují. Deník The Jerusalem Post cituje izraelské vojenské činitele, podle kterých bude v případném dalším konfliktu těžké rozlišovat mezi šíitskou gerilou a libanonskou armádou.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme