Janota se pokusí prosadit nové návrhy, zůstane-li ministrem

Pokud ministr financí Eduard Janota setrvá nadále ve své funkci, chce přijít s novými návrhy, které by snížily hrozivý schodek státního rozpočtu. Jeho balíček úsporných opatření rozcupovali poslanci levice během schvalování rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

V České televizi navíc Janota nevyloučil, že už letošní deficit může narůst až na 200 miliard korun. Proto se bude snažit navrhovat další úsporná opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eduard Janota: Pokusím se prosadit nové návrhy ke snížení schodku

"Budu-li ministrem financí, pokusím se pokračovat ve snaze o ozdravení veřejných financí a budu se snažit zformulovat nějaký návrh, který by řešil obě strany bilance. Já si nemyslím, že je možné vyřešit vše na straně výdajů a pochopitelně velmi špatné by bylo, kdybych to řešil jen na straně příjmů," uvedl Janota.

Ministr zatím neřekl, jestli ve funkci zůstane. Rozhodne se až po pondělní schůzce s premiérem Janem Fischerem. Záměr rezignovat naznačil po středečním schválení státního rozpočtu ve sněmovně, která hlasy levicových poslanců zvýšila už tak vysoký schodek.

Podle Janoty bude záležet hlavně na představách premiéra a na tom, jestli dostane šanci ještě něco změnit. "Já bych nechtěl být za kašpara, který tady bude sedět a koukat, jak nic nejde. Chci dělat aktivní opatření a myslím, že leccos se dá udělat i s rozpočtem na příští rok," dodal Janota.

Zároveň ale podotkl, že už nepočítá s tím, že by sněmovna schválila do voleb jakékoliv zásadní zákony, které by přispěly ke snížení rozpočtového schodku a ozdravení státních financí.

Janotu podpořili Zeman i Švejnar

Expremiér Miloš Zeman v České televizi řekl, že Janota by se měl o prosazení nových návrhů alespoň pokusit. "Nemusí uspět, vzpomeňte si na Přelet nad kukaččím hnízdem. Alespoň jsem to zkusil, znáte ten slavný výrok," prohlásil. Rostoucí zadluženost Česka by Zeman řešil znovuzavedením progresivní daně.

Podle ekonoma Jana Švejnara Janota šanci má. "Myslím, že by měl znovu zkusit přijít zpátky do parlamentu s určitými návrhy a požadavky, protože mnoho lidí, kteří jdou členové parlamentu, budou uvažovat o tom, co se stalo minulý týden, a je možné, že by prošly třeba i jiné návrhy," řekl Švejnar.

Skepticky naopak vidí Janotovu situaci sněmovník harcovník Miroslav Kalousek z TOP 09. "Tu šanci jste viděli v přímém přenosu. Janotův balíček, přestože byl velmi měkký, byl rozcupován na kusy," podotkl Kalousek.

Setrvání ministra financí Janoty podpořil prezident Václav Klaus, podle kterého při schvalování rozpočtu ve sněmovně selhala ODS.

Jaroslav Skalický, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme