Zahraniční univerzity stále víc lákají české vysokoškoláky

Čeští vysokoškoláci stále více využívají zahraniční stáže na cizích univerzitách. Ukázal to nejnovější výzkum ministerstva školství mezi 12.000 vysokoškoláky. Až 90 procent studentů očekává od pobytu v zahraničí osobní rozvoj. Některým z nich ale brání vyjet na zahraniční univerzitu nedostatek peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti - ilustrační foto

Studenti - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kateřina Maršonouvá studuje na skotské univerzitě v Aberdeenu. Získat titul na zahraniční škole by vždycky její sen a univerzitní prostředí ve Skotsku si nemůže vychválit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky výzkumu o studiu vysokoškoláků v zahraničí shrnuje redaktorka Radiožurnálu Petra Benešová

Jak říká, na zahraniční škole je vidět velký rozdíl v komunikaci učitelů a studentů.

"Každý student tady má svého osobního studijního poradce, který se stará třeba 15 až 20 studentů, což znamená, že když mu napíšete e-mail, že máte problém s čímkoliv, můžu garantovat, že přijde odpověď do dvou hodin," popisuje studentka.

Podobné zkušenosti se zahraničních univerzit mají i další čeští studenti. Nejnovější výzkum ministerstva školství ukázal, že až 90 procent z 12.000 dotazovaných studentů od pobytu v zahraničí očekává osobní rozvoj, zdokonalení v cizím jazyce a poznání nového prostředí.

Do ciziny jezdí hlavně bohatí studenti

Nejvíce studenti využívají na vysokých školách program pro zahraniční stáže Erasmus. Právě polovina vysokoškoláků v dotaznících uvedla, že o něj na univerzitách žádají. Škola je schopná jim v rámci tohoto programu poskytnout peníze na ubytování, výuku a další náklady.

Kateřina Maršounová vysvětluje, že je především výhodné jezdit do ciziny přes programy Evropské unie: "Školné platí vládní organizace SAAS. Když je člověk z Evropské unie, tak si podá žádost a do 14 dnů mu přijde odpověď, že za něj hradí veškeré školné."

Výzkum ministerstva ukázal ještě jednu zajímavou věc. Na zahraniční univerzitu míří více studenti z bohatších rodin než z těch, kde je nízký měsíční příjem. Rozdíl je jasný - téměř 50 procent dotazovaných studentů s vysokým příjmem chce vycestovat do zahraničí, zatímco u chudších je to až o polovinu méně.

Ministerstvo vysvětluje tento rozdíl tím, že na pobyt v zahraničí přispívají studentům většinou rodiče. Jen málo vysokoškoláků použije na zahraniční stáž použije peníze vydělané na brigádách.

České školy mají problém s uznáváním předmětů

Další překážky pro studium v cizině přiblížil Jakub Fišer, který má na ministerstvu na starosti přípravu vysokoškolské reformy:

"Čtyřicet procent studentů uvedlo jako problém uznávání předmětů odstudovaných v zahraničí a prodlužování délky studia. To ukazuje, že pravděpodobně není dostatečně sladěn zahraniční pobyt se studijním programem na domácí univerzitě."

Čtyřicet procent studentů také ve výzkumu uvedlo, že do zahraničí nejezdí, protože neznají dobře cizí jazyk. Více než třetina pak nemá na pobyt v zahraničí dostatek odvahy.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme