U břehů Itálie uhynulo sedm velryb, vědci netuší příčinu

Zatímco v Kodani se debatuje o klimatických změnách a vlivu člověka na prostředí, příroda tyto jevy už silně pociťuje. V Itálii jsou dopady lidského zásahu tragické, pociťuje je jak mořská, tak i alpská flóra a fauna. Názorným příkladem je úhyn velryb na mělčině na pobřeží jihoitalské Puglie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velryby vyplavené u italských břehů

Velryby vyplavené u italských břehů | Zdroj: ČTK

Vědci prozatím nevědí s jistotou, jak vorvani mohli skončit na pláži. Označili to jako zcela ojedinělý úkaz a zabývají se jím i zahraniční badatelé.

Většinou se domnívají, že velryby mohl dezorientovat hluk lodí nebo různé vojenské sonary či ponorky, ale mohly být také nemocné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boj o záchranu velryb v Itálii sledovala spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi

Experti teď chtějí podrobit jednu z velryb pitvě, prozatím se však několikatunové tělo nepodařilo převézt z pláže do laboratoře.

V každém případě to byla velmi smutná podívaná - na mělčině skončilo celkem devět velryb a jen dvě se podařilo odtáhnout zpátky na moře. Čtyři zemřely rychle, ale další tři až po dlouhé agonii, přestože se jim lidé všemožně snažili pomoci.

Italská vláda teď hodlá zřídit zvláštní jednotku připravenou lépe zvládat záchranu velryb, protože se očekává, že případ v Puglii je pouze začátkem a další budou následovat.

V Alpách hromadně hynou kamzíci a kozorožci

Podobně smutné zprávy přicházejí také z Alp. Zejména v rezervaci Parko Gran Paradiso v severozápadní části alpského oblouku mají strach o kozorožce.

Od roku 1995 se jejich počet snížil na polovinu. Z pěti tisíc kusů zbylo jen dva půl tisíce a každý rok lesníci nacházejí 300 mrtvých jedinců. Jedná se o mladé exempláře a důvody úhynu nejsou absolutně jasné.

Zvířata netrpí žádnou nemocí, umírají na vysílení. Někteří experti se domnívají, že vinu nese sníh, který v posledních letech napadl v Alpách dříve než obvykle. Kozorožci se totiž nedostanou k potravě, když je vrstva sněhu vysoká.

Příčina zůstává neznámá

Příčinu lze hledat také v intenzivní lidské aktivitě. Kozorožci utíkají před lidmi do stále vyšších poloh, kde nemají dostatečně výživnou potravu a kde sníh přikryje trávu dříve. Skutečná příčina nebo série příčin nicméně zůstává neznámá.

V rezervaci Gran Paradiso žijí další poměrně vzácné druhy zvířat. Minulou zimu, která pro ně byla hodně tuhá, pocítili těžce také kamzíci - přišlo jich o život kolem dvou tisíc, dvojnásobek obvyklého počtu. Lesníci si ale nestěžují, protože se kamzíci přemnožili.

Špatně se vedlo i divokým prasatům, kterých zbylo málo v celé rezervaci skutečně málo. Naopak se velmi dobře dařilo svišťům, kterým vysoká vrstva sněhů nevadí. Největší radost pak dělá ochráncům přírody 22 orlích párů v plném zdraví.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme