Odbory si chtějí stěžovat na nošovickou Hyundai ve světě

Pracovní problémy v nošovické automobilce Hyundai se budou řešit na mezinárodní úrovni. Nejsilnější český odborový svaz KOVO, pod který patří i odbory v Nošovicích, hodlá do řešení situace zapojit Světovou federaci kováků. Kvůli údajnému porušování odborových práv zašle stížnost i na OECD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montážní linka v Nošovicích

Montážní linka v Nošovicích

Důvodem nespokojenosti pracovníků nošovické továrny jsou dlouhé přesčasy a údajné neslušné chování vedení automobilky k zaměstnancům.

Jak Radiožurnálu řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula, odbory nechtějí připustit, aby byli potrestáni zaměstnanci, kteří na hodinu zastavili výrobu a začali protestovat proti špatným pracovním podmínkám, zejména proti povinným přesčasům.

"Nařizovaných přesčasů je skutečně z výjimečných důvodů a ve firmě to žádná výjimečnost nebyla, tam to bylo naprosté pravidlo. Stala se z toho desetihodinová pracovní doba od pondělka do čtvrtka a dokonce v některých případech i delší. Takže firma jednoznačně porušila zákoník práce. Když zaměstnanci řekli, že už to nevydrží, tak se stalo to, co se stalo," uvedl Středula.

Chce proto, aby se o zacházení s českými zaměstnanci dozvědělo vedení firmy v Jižní Koreji. Mluvčí automobilky Petr Vaněk jakékoliv porušování zákonů odmítl. Středulovi také vzkázal, že by nejdřív měl situaci ve firmě poznat osobně.

Automobilka Hyundai nyní zaměstnává dva tisíce lidí. Sériovou výrobu rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme