Před 28 lety byl v Polsku vyhlášen výjimečný stav

Před osmadvaceti lety vyhlásil generál Jaruzelski v Polsku výjimečný stav. Dodnes mu to značná část Poláků nemůže odpustit a v okamžiku výročí protestují před jeho domem. Letos proběhne protest už po šestnácté. Kromě Jaruzelskiho odpůrců se tam však schází i jeho příznivci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jurij Andropov s Wojciechem Jaruzelskim v roce 1982

Jurij Andropov s Wojciechem Jaruzelskim v roce 1982

Poté, co generál Wojciech Jaruzelski vyhlásil v zemi na rok a půl výjimečný stav, začalo zatýkání, objevili se tanky v ulicích, byl vyhlášen zákaz vycházení a přerušilo se telefonní spojení. Komunisté se totiž báli sílícího vlivu opozičního hnutí Solidarita. Naděje na svobodnější život v Polsku uhasly, stejně jako životy devadesáti obětí režimu. Část polské veřejnosti to dodnes nemůže Jaruzelskému odpustit. Každý rok pak v čase výročí vyhlášení výjimečného stavu protestují v centru Varšavy před jeho domem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o protestech proti vyhlášení výjimečného stavu v Polsku před 28 lety

V letošním roce se odpůrců politiky generála a komunistického režimu sešlo kolem dvou set. Je mezi nimi i student Adrian s polskou vlajkou na rameni. "Přišel jsem demonstrovat, podpořit organizace, které se domáhají odsouzení generála Jaruzelského za zločiny, které v Polsku napáchal. Chci, aby byl potrestaný, proto jsem tady," dodává mladík Českému rozhlasu.

Drobná paní, která studenta poslouchala, si myslí pravý opak. "Generál Jaruzelski není zločincem. Kdyby nevyhlásil výjimečný stav, tak by došlo v Polsku k obrovskému konfliktu, já si ho vážím," podotýká žena a do debaty se přidávají další lidé.

Pan Bartoloměj, který se s generálovými podporovateli pustil do ostřejší výměny názorů vysvětluje, proč dnes přišel na demonstraci. "Pořád jsme se nedomohli spravedlnosti. Jaruzelski byl zrádcem, bojoval proti svobodě, byl posluhovačem Rusů, ta pravda se musí připomínat," říká a dodává, že přijel, aby cítil sounáležitost s lidmi, kteří protestují proti bezpráví, které se během komunismu v Polsku dělo. "Jaruzelski by měl být alespoň symbolicky potrestaný," podotýká Bartoloměj.

O pár metrů dál, za kordonem policistů, ale vybalují své transparenty lidé, kteří mají zcela jiný názor. Jeden z nich vysvětluje, že je potřebné dát generálovi najevo, že přišli i lidé, kteří oceňují rozhodnutí o vyhlášení výjimečného stavu, které před lety udělal.

Jak Českému rozhlasu sdělil generál Jaruzelski, na demonstrace už si zvykl a vnímá je jako určitý folklór. "Ale pokaždé je to nepříjemné hlavně pro mou rodinu a sousedy," dodává generál. S žertem pak poznamenává, že až bude ležet na varšavském hřbitově, tak budou demonstrace pokračovat pravděpodobně i tam, ale to už mu prý vadit nebude.

Během výjimečného stavu v Polsku zemřelo devadesát lidí a režim pozatýkal předáky opozičního hnutí Solidarita. Byl mezi nimi i pozdější prezident Lech Walensa. Jeho syn Jaroslav Českému rozhlasu sdělil, že to byly těžké časy, hlavně pro jeho matku. Když jí zatkli manžela, tak zůstala sama doma se sedmi dětmi a rok ho neviděla. "Hodně lidí ale matce pomáhalo, starali se o nás o děti, o náš dům. Bylo to složité období, ale naštěstí jsme byli obklopeni skvělými lidmi," zdůrazňuje Jaroslaw Walesa.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme