Finance bude dál řídit Janota, požádal ho o to premiér

Premiér Jan Fischer podpořil ministra financí Eduarda Janotu v jeho funkci. Přidal se tak k prezidentovi Václavu Klausovi, který se za šéfa státní pokladny postavil už v pátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota  a premiér Jan Fischer

Ministr financí Eduard Janota a premiér Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Rozhodnutí předsedy vlády potvrdil Radiožurnálu mluvčí kabinetu Roman Prorok. Podle něj premiér za vysokou přidanou hodnotu své vlády vždycky pokládal skutečnost, že nejde o kabinet levicový ani pravicový, ale o kabinet odborníků.

"Jedním z takových odborníků je pro Jana Fischera i ministr financí Eduard Janota. Proto ho dneska požádal, aby ve své funkci setrval," řekl mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eduard Janota zůstává i dál ministrem financí. Dohodl se na tom s premiérem Janem Fischerem. Podrobnosti rozebrali v Poledních ozvěnách Rž bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer a komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Za ministra financí se už dříve postavili také představitelé ODS i ČSSD. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera by ale z vlády měli odejít ministři dosazení ČSSD. "Ten, kdo by měl přemýšlet nad setrváním ve vládě, jsou ministři jmenovaní za sociální demokracii," řekl.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by ale bylo v zájmu země, aby vláda vydržela do voleb v příštím roce. "Je potřeba, aby tady byly volby, aby tato vláda skončila, ale do té doby musí vládnout, protože jiná vládnout nebude," uvedl Paroubek.

Ministr financí zvažoval své setrvání ve vládě poté, co levicoví poslanci pozměnili jeho návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslali víc peněz například učitelům, zemědělcům, ale třeba i státním zaměstnancům.

Nový úsporný balíček

Eduard Janota ještě před schůzkou s premiérem uvedl, že pokud na ministerském postu zůstane, chtěl by zformulovat nový návrh na úspory ve státním rozpočtu, například včetně snížení státního příspěvku na stavební spoření. Jestliže nebude Česko nic dělat pro snížení rozpočtového schodku, podle Janoty hrozí, že se za tři roky jeho dluh vyšplhá na dva biliony korun.

"Je dobré, že se ministr nehodlá smířit s tím, co se odehrálo v poslanecké sněmovně. Ale nejde jen o to, aby vláda udělala nějaká gesta - třeba připravila nový úsporný balíček. Ale zároveň, aby věci, které je schopná řešit ve své gesci a které by pomohly státním financím, bez váhání začala provádět," řekl v Poledních ozvěnách Radiožurnálu bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, dnes analytik společnosti Delloite.

Jde podle něj například o snižování provozních nákladů státu tím, že sníží počet státních zaměstnanců. "Začne řešit problémy, které souvisejí s organizacemi, které nejsou přímo součástí vlády, ale jsou napojeny na státní rozpočet, a tak dále," přiblížil Niedermayer.

Jaroslav Beránek, Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme